De terugkoop van Nccw-Casa door de Stichting Belangen Nccw krijgt in woningbouwkringen steeds meer aandacht. ‘Waarom koopt een groep corporaties met volkshuisvestingsgeld een it-bedrijf?’, vragen diverse partijen zich af .
De Stichting Belangen Nccw, opgericht door vijftien woningcorporaties, neemt een meerderheidsbelang in het rekencentrum Nccw-Casa, dat nu nog in handen is van Inter Access. Naar verluidt legt de stichting 20 miljoen euro neer voor iets meer van de helft dan de aandelen. In oktober zal volgens planning de transactie worden afgerond. Het vijftiental zegt ontevreden te zijn over de geleverde prestaties van Nccw-Casa sinds het in 2001 door Inter Access werd overgenomen, onder meer de trage oplevering van het nieuwe softwarepakket First Housing. Hiervoor heeft Inter Access over 2002 3,4 miljoen euro extra aan ontwikkelkosten in de boeken moeten schrijven
Jos Balk, directeur van het Veenendaalse Databalk, een andere leverancier van software voor woningcorporaties, noemt het besluit dubieus. "Het gaat om financiële middelen die volgens de regelgeving bedoeld zijn voor woningen en direct aan woningen gerelateerde zaken." Hij heeft de indruk dat de corporaties Inter Access te hulp willen schieten, omdat Nccw-Casa volgens zijn zeggen steeds meer marktaandeel verliest. Pieter Bennenbroek, directeur SG Automatisering, verwondert zich erover dat een bedrijf, dat van de Woningraad Groep zo’n bruidschat meekreeg, het niet zelfstandig redt. Hij heeft er daarom moeite mee dat er op zo’n grote schaal maatschappelijk kapitaal wordt ingestoken.
Ook Jens van der Heide, directeur Kiwi (een samenwerkingsverband van corporaties op het gebied van eindoplossingen) toont zich verbaasd. "Wie is er nu beter uitgerust om een it-bedrijf te runnen: een stel woningbouwcorporaties of een automatiseerder zoals Inter Access?" Hij wijst bovendien op het risico dat het terugkopen van Nccw een rem vormt op de marktwerking. "Zulk onvoorspelbaar gedrag prikkelt andere leveranciers niet om te investeren in nieuwe ontwikkelingen."
Anton van Usen, directeur van woningbouwcorporatie Portaal, laat weten dat zijn organisatie niet geïnteresseerd is in het overnemen van automatiseringsbedrijven. "Dat ligt niet in het verlengde van onze activiteiten".< BR>