Na de overname van Togethersoft door Borland kreeg Togethersoft-manager Rob Vogelzang begin dit jaar de leiding over Borland Nederland. Zijn taak: het concern meer naamsbekendheid te geven in de directiekamers. "Daar zijn we nu al twintig jaar vrij onbekend."
Bij Togethersoft had Vogelzang een kantoorbaan; bij Borland in Amstelveen heeft hij te maken met meer dan vier keer zoveel personeel (zeventig in plaats van zestien mensen). Hier echter heeft hij medewerkers die hem bijvoorbeeld het regelen van een contract met een autoleasebedrijf uit handen nemen. Hierdoor krijgt hij de gelegenheid om de markt uit te breiden en relaties met strategische klanten te onderhouden – zijn belangrijkste taken. Het bedrijf staat van oudsher in nauw contact met de ontwikkelaars. Het schort echter aan bekendheid bij de directies. "Het management wil weten wat het kost en wat het oplevert. Nou, onze praktijkvoorbeelden moet ze aanspreken."
Schrikken
Eerlijk gezegd wist zelfs Vogelzang niet wat Borland allemaal deed. Zijn eigen software-bedrijf, Bergson Software Tools, had hij in 2001 verkocht aan Togethersoft. Van overname daarvan door Borland was nog toen geen sprake. Dat was een jaar later wel even schrikken. "Bij Borland dacht ook ik aan een geïntegreerde ontwikkelomgeving (ide). Vervolgens leerde ik de medewerkers kennen. En ik moet zeggen, de combinatie van Borland, Togethersoft en Starbase is gemaakt in de hemel. Die integratie ging razendsnel– in het tweede kwartaal hadden we al een oplossing voor Java."
Een groot verschil tussen de twee bedrijven: Borland heeft wederverkopers, Togethersoft deed die verkoop zelf. Together leverde maar één product, Borland kent er twintig. Borlands business units helpen Vogelzang de kennisachterstand weg te werken: "Mijn productkennis was bij Togethersoft hoger. Gelukkig verwacht men niet dat ik Java-code kan debuggen."
"Het gaat hier veel professioneler. Bij ontwikkelaars is Borland zelfs hip. Daar komen we als Borland gemakkelijker binnen dan als Togethersoft."
De Nederlandse organisatie concentreert zich op verkoop en dienstverlening. Door de overnames van Togethersoft en Boldsoft zijn er echter meer dan ooit ontwikkel-labs in de buurt; Sint Petersburg, Praag, en Stockholm. Het is in Amstelveen en elders dus niet alleen sales en marketing, wil hij maar zeggen. "Er vindt ook productontwikkeling plaats."
Bergson
Het door twee man opgerichte bedrijf Bergson Softwaretools was vóór de overname onder meer de Benelux-distribiteur van Togethersoft. Het was genoemd naar Henry Bergson, een Franse filosoof die leefde van 1859 tot 1941. "Zijn ideeën over het verband tussen intuïtie en creativiteit spraken ons aan." De Scandinavische naam was ook van belang, vertelt Vogelzang. "Scandinavische namen wekken vertrouwen."
Bij Borland moet Vogelzang directies benaderen. Hoe gaat hij dat doen? "Het is verdraaid handig dat Borland al zoveel klanten heeft. We hebben ze bijvoorbeeld al eens het Java-ontwikkelgereedschap Jbuilder verkocht." Dat als ingang gebruiken is makkelijker dan proberen een dichte directiedeur te openen.
Vogelzang hoopt de bestaande klanten te kunnen helpen met hun ict-strategie. "Het gaat onze klanten er bijvoorbeeld om zo snel mogelijk productinnovaties op de markt te zetten. Denk aan uitbreidingen van webservices van banken en verzekeraars. Die beconcurreren elkaar allemaal via automatisering."
Hergebruik
Zeker nu realiseren bedrijven zich dat de diensten verbeterd kunnen worden. Hier ziet Borland mogelijkheden voor gereedschappen die de bestaande code kan inzetten voor nieuwe diensten. Vogelzang: "In theorie is het altijd: eerst wat, dan hoe. In de praktijk is het juist andersom. Slecht zelden begint een klant van voren af aan."
Dat hoeft eigenlijk ook niet volgens Vogelzang. Reeds gebouwde delen kunnen best achteraf worden gelijkgetrokken met de specificaties. "Als methode is het weliswaar verfoeid, maar door deze aanpak te accepteren kun je wel gauw werkende code laten zien. En tijdens het proces word je vanzelf slimmer." Soms verbetert de praktijk de richtlijn.
"Hergebruik van het bestaande systeem, dat riepen we uiteraard altijd al. Maar nu is het nog veel belangrijker. Webservices en Corba, leuke innovaties. Met onze software krijg je ze aan de praat, onafhankelijk van databases, hardwareplatform of besturingssysteem."
Eclipse
In tegenstelling tot geluiden uit de Amerikaanse Borland-organisatie is Vogelzang niet bang voor oneigenlijke concurrentie van bijvoorbeeld Eclipse. Dat is een door IBM geïnitieerd open source platform voor het samenstellen van ontwikkelomgevingen voor onder meer Java/J2EE en C++. Dat platform lijkt aan populariteit te winnen.
Borland erkent dat een bepaalde groep klanten wordt aangetrokken door open source. In de Borland-strategie is rekening gehouden met open source ide’s zoals Eclipse, zegt Vogelzang. "Onze ontwikkel-tools haken in op Eclipse zodat we de gebruikers ervan meer kunnen bieden. Zoals een versie van Borland Together Control Center."
Ook een ontwikkelgereedschap als MS Visual Studio.Net boezemt hem weinig angst in. "Laat Microsoft geen concurrerende .Net-ontwikkeltools toe, dan slaat het daarmee het eigen platform dood."
Voor Borland is het zaak die concurrerende gereedschappen voor te blijven. Iets er gratis bij krijgen lijkt leuk, weet Vogelzang. De gebruikers die het echt wat kan schelen, tellen liever geld neer voor goed gereedschap. "Wij zijn er voor die bedrijven die goed kijken naar hun ontwikkelomgeving. En die betalen heus wel voor innovatie die zich onderscheidt."
Hij lijkt er rotsvast van overtuigd dat zijn gereedschap uiteindelijk de voorkeur krijgt. "We strijden niet, zoals IBM of Microsoft op vijftig fronten tegelijk. Wij maken ontwikkelgereedschap. En op de werkvloer wil men gereedschappen waar ze geen gelazer mee hebben."< BR>