Wifi en umts concurreren met elkaar meent OTR Group in het recente rapport "What new wireless technologies will provide a clear business impact". Het gebruikt betwistbare argumenten voor deze magere toekomstvisie.
Het snel groeiende aantal publieke plaatsen, waar draadloze toegang tot internet wordt aangeboden via de draadloze lan-technologie wifi, zal tegen 2006 weer even snel verdwijnen, als het aan OTR Group ligt. Reden voor deze smadelijke afgang van wifi is de opkomst en het snelle succes van umts in West-Europa tegen die tijd. De opvolger van gsm zal niet kampen met een gebrek aan roaming-mogelijkheden en een belabberde beveiliging die wifi-hotspots uiteindelijk de das om zullen doen. Met twijfelachtige argumenten bezegelt OTR Group zo het lot van wifi.
Tussenstation
De beveiliging van wifi-netwerken zal nog jaren slecht geregeld zijn, meent OTR onterecht. Het onderzoeksbureau haalt het gewraakte wep-protocol (wired equivalent privacy) aan om aan te tonen dat wifi-netwerken slecht beveiligd zijn. Het stelt dat de opvolger van dit protocol wpa (wifi protected access) pas in 2005 gemeengoed is. OTR vergeet te noemen dat wpa een tussenstation is voor het nu al bij alle serieuze publieke wlan-implementaties gebruikelijke 802.1x-protocol. Dit protocol hevelt de beveiliging van het draadloze netwerk over naar een centrale radiusserver, die met pki (public key interface) zorgt voor een robuuste beveiliging van het net. Vreemd genoeg haalt OTR beveiliging middels pki wel aan bij umts, om vervolgens te stellen dat deze technologie heel wat veiliger is.
Het tweede argument waarmee OTR wifi het graf in draagt, snijdt ook geen hout. Het zijn organisaties als bibliotheken, restaurant- en hotelketens en vliegvelden die de wifi-netwerken bouwen, zo stelt het onderzoeksbureau. Dit soort bedrijven opereert los van elkaar. Van een universele afrekenmethode en toegang tot ‘vreemde’ netwerken zal het dan ook niet snel komen. OTR gaat volledig voorbij aan de trend dat elke keten van wifi-hotspots in West-Europa of een initiatief is van een telecombedrijf (BT, Swisscom en France Telecom) of inmiddels direct onder controle van een telecombedrijf staat (Huphop, Aervik). Telecombedrijven zien dus wel degelijk iets in deze toegangstechnologie ondanks hun hoge investeringen in umts. De twee vullen elkaar aan.
Interessant
Een ander belangrijk argument van OTR voor het succes van umts is minder gemakkelijk te kraken. Het onderzoeksbureau stelt dat de praktijk in Japan heeft laten zien dat umts een succes wordt als de prijs ervan relatief laag blijft en de reikwijdte van het netwerk groot is. Het Japanse Kddi trok in maart dit jaar in korte tijd zeven miljoen klanten naar zijn nieuwe 3G-netwerk, dat 90 procent van het land beslaat, door de prijzen relatief laag te houden.< BR>