Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: Fijne vakantie gehad? Blije gezichten in de servermarkt? Hoeveel mag veilig internet kosten? Waar woont de grote roerganger?
Fijne vakantie gehad?
… zeker, dank u. Waar ik bleef? Mag ik verwijzen naar de mores bij de vaderlandse omroepen. Als de zomergasten weg zijn, begint het nieuwe seizoen.
Blije gezichten in de servermarkt?
… reken maar, de markt veert op en iedereen is marktleider. Voor iedereen die speurt naar tekenen van herstel bracht IDC vorige week een strohalm: voor het eerst sinds negen kwartalen steeg de omzet in serversystemen. Het eindbedrag van 10,6 miljard dollar is een minimale stijging, maar toch. Wat blijkt? Alle leveranciers zijn gelukkig, want marktleider of sterke groeier. Allereerst IBM natuurlijk, de grootste met een totaal marktaandeel 30,4 procent. Sun pakte vervolgens ten koste van HP de toppositie in het Unix-segment met een omzet van 1,4 miljard dollar. Dell kon met het hoogste groeipercentage omzetgroei voor de dag komen (9,9 procent) en de omzet van nummer vier Fujitsu-Siemens bleef zo’n beetje hetzelfde, wat al een hele prestatie is. HP tenslotte kan zich erop voorstaan de grootste leverancier van Intel-servers te zijn.
Maar je kunt ook anders tegen dezelfde cijfers kijken. IBM is dan wel de grootste, maar hoe lang nog? De mainframe-, OS/400- en Unix-markten verliezen terrein; de grootste groei zit immers in de X86-gebaseerde servermarkt (Windows en Linux) en daar zijn HP en Dell veel sterkere spelers. HP is de positie van grootste computerfabrikant én grootste Unix-leverancier kwijt geraakt. Sun is koning van een krimpend rijk. Suns marktaandeel in de servermarkt zakte met wel 3 punten naar 13,5 procent. Dat kwam niet omdat Sun veel Unix-klanten verloor aan IBM – zoals Big Blue ons graag doet geloven – maar omdat het Unix-segment krimpt (minus 9 procent) en Sun bovendien gedwongen was zijn prijzen fors te verlagen. En waarom groeide het marktaandeel van beurslieveling Dell maar met een magere 0,8 punt? Zo zie je. Een zeikerd kijkt heel anders tegen dezelfde cijfers aan.
Hoeveel mag veilig internet kosten?
Over deze vraag houdt het illustere Kwint(Kwetsbaarheid op het internet)-gezelschap op donderdag 11 september in Den Haag een debat. Prachtige timing. Augustus was de ergste virusmaand aller tijden, met als toppers Sobig.F en Msblaster. Daarbij kreeg het hackersgilde met de arrestatie van Jeffrey Lee Parson – de vermoedelijke maker van Blaster – het onaangename gezicht dat het verdiende. Deze tiener met overgewicht voldoet werkelijk aan alle kenmerken van de archetypische hacker: man, jong, lelijk en wereldvreemd (dat laatste leid ik af uit de hoeveelheid computers die in zijn huis in beslag zijn genomen). Het antwoord op de beginvraag laat zich dan ook raden: een veilig internet mag wat meer kosten dan nu. Maar mag ik dan als schot voor de boeg panellid Hans Leemans, directeur van de Nlip (Nederlandse vereniging van internetproviders) deze vraag stellen: waarom zijn de Nederlandse internetproviders niet actiever? Zij hebben een sleutelpositie om het internet veiliger te maken, maar bestoken de markt alleen met voordeelaanbiedingen. Slechts een kleine minderheid (waaronder Easynet, Planet en Xs4all) biedt zijn klanten de mogelijkheid tot gecentraliseerde mailviruscontrole. Een gemiste kans. De gemiddelde Nederlandse gebruiker wil best betalen voor een veiliger internet, zeker na deze hete augustus. Als hij maar wist hoe.
Waar woont de grote roerganger?
… nog altijd in China. Het land van de onbegrensde mogelijkheden is bezig met een enorme inhaalslag op ict-gebied. We moeten er rekening mee houden dat de Chinezen in toenemende mate de ict-trends gaan bepalen. De omvang van de bevolking is zodanig dat elk besluit van de Chinese overheid bijna per definitie een ‘kritische massa’ heeft. Dat geldt nu al voor de mobiele telefonie, waar China met 250 miljoen abonnees de grootste markt ter wereld is. China kan daarom besluiten om naast W-cdma (Europa) en TD-cdma (vooral VS) een eigen standaard voor de derde generatie mobiele telefonie te ontwikkelen: TD-scdma. Siemens kan ook tellen en stopt daarom maar liefst 100 miljoen dollar in een Chinese ‘joint venture’ om deze techniek te ontwikkelen en te vermarkten.
Maar ook Motorola’s besluit om zijn belang in Symbian af te stoten, kan niet los worden gezien van de Chinese markt. Motorola mikt erop dat in China Linux het dominante besturingssysteem voor intelligente telefoons gaat worden. De chinezen zijn immers dol op de pinguïn.< BR>
Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict-nieuws van de afgelopen week.