In een recent artikel op internet stelt auteur Eric Parizo dat het eind van Visualbasic nabij is. Ook al lopen er nu volgens het fameuze analistenbureau Gartner meer dan drie miljoen Visualbasic-programmeurs op deze planeet rond, en ook al is het de succesvolste taal voor het ontwikkelen van client/server-applicaties, de nieuwe Microsoft-programmeertaal C# komt eraan.
Volgens een studie van Evans Data Corporation gebruikte vorig jaar herfst al 12 procent van de programmeurs in Noord-Amerika C#. Gartner is ervan overtuigd dat binnen vijf jaar C# een groter aandeel heeft dan Visualbasic.
Hoe vaak zijn dit soort voorspellingen al in de it-sector gedaan en hoe vaak zijn ze uitgekomen? Laten we eerlijk zijn, de meeste voorspellingen komen gewoon niet uit. De veelgemaakte fout is dat er bij de extrapolaties geen rekening gehouden wordt met onverwachte nieuwe ontwikkelingen. Vijf jaar geleden had ook niemand voorspeld dat C# zich een groot aandeel in de markt van programmeertalen zou toe-eigenen, want het bestond nog niet eens. Om dezelfde reden had ook niemand tien jaar geleden het succes van Java voorspeld. Laten we realistisch zijn, de kans dat iemand binnen vijf jaar weer met een revolutionaire programmeertaal komt is groot. Misschien wordt Ruby het helemaal.
Dit soort voorspellingen suggereert ook vaak dat oudere technologieën op een gegeven moment ophouden te bestaan, uitgefaseerd worden, uitsterven. Dit gebeurt echter zelden. Probeert u maar eens een taal of tool te bedenken die ergens in de afgelopen dertig jaar verschenen en uiteindelijk volledig verdwenen is, zoals de dinosaurussen uiteindelijk uitgestorven zijn.
Programmeertalen, en hetzelfde geldt voor tools, zijn klaarblijkelijk taaie wezens. Misschien geldt voor veel talen het gezegde dat mijn vader regelmatig gebruikte: ‘onkruid vergaat niet’. Ter illustratie volgen hier enkele voorbeelden van onverdelgbaar onkruid.
De programmeertaal APL werd jaren geleden bedacht. De taal was krachtig. Compacte instructies waren gelijk aan tientallen regels Cobol-code. Programmeurs hadden wel speciale toetsenborden nodig, omdat speciale symbolen gebruikt werden. Het leek haast of er in Egyptische hiërogliefen geprogrammeerd werd. Recentelijk is APL ook voor .Net geschikt gemaakt. De taal leeft dus nog. Een ander voor de hand liggend voorbeeld is Cobol. Cobol was er, is er, en zal nog heel lang voortbestaan.
Idms en IMS waren dé databaseservers van de jaren zeventig. Met de komst van SQL-producten dacht men dat deze oude werkpaarden wel snel uit de rekencentra zouden verdwijnen. Niet dus; als we deze twee producten bij alle banken en verzekeringsmaatschappijen van de mainframes zouden verwijderen, zou de gehele financiële wereld tot stilstand komen.
Soms krijgen producten andere namen, soms veranderen ze van leverancier en soms krijgen ze een facelift om de levensduur op te rekken. CSP van IBM werd uiteindelijk succesvol omgebouwd tot Visualgen en bestaat dus nog.
Als er nieuwe talen op de markt verschijnen, is het nogal hip binnen de it-sector deze zo snel mogelijk te adopteren. Meestal wordt er dan wel bijgezegd dat ze een oudere taal zullen vervangen. Dit gebeurt echter zelden. We moeten ons realiseren dat het meeste dat we aanschaffen uiteindelijk niet verdwijnt. Een nieuwe taal adopteren betekent niet dat een bestaande taal afvalt, maar dat er gewoon weer een bij komt.
Hiermee neemt de complexiteit van de bestaande softwarearchitectuur van een organisatie toe. Al deze talen maken het werk van de beheer- en onderhoudsafdelingen tot een steeds grotere nachtmerrie. Ze moeten steeds meer talen beheren en beheersen. Trainingskosten nemen toe en de licentiekosten zullen hoog zijn.
Onze drang om steeds maar weer nieuwe talen en tools te adopteren moet getemperd worden. Het is misschien wel hip, maar economisch niet verantwoord. Programmeertalen en tools zijn als onkruid, niet als dinosaurussen.< BR>
Rick F. van der Lans is onafhankelijk adviseur, een internationaal bekend spreker en auteur van diverse boeken, tevens gespecialiseerd in softwareontwikkeling, datawarehousing en internet.