Vandaag installeerde premier Balkenende het langverwachte Innovatieplatform, de club deskundigen die volgens het regeerakkoord een strategie voor kennisontwikkeling zal opstellen en als katalysator het beste uit Nederland naar boven gaat halen. Het platform moet visie ontwikkelen en plannen opstellen die een impuls geven aan innovatie als motor van productiviteitsgroei en economische ontwikkeling.
Het is daarom opmerkelijk dat juist de grotere ict-bedrijven niet zijn vertegenwoordigd. Innovatie is voor 70 procent ict-gerelateerd en de ict-sector draagt met een omzet van ruim dertig miljard euro fors bij aan productiviteitsgroei en economische ontwikkeling. De terecht veelvuldig bepleite betere benutting van kennis door nauwe samenwerking tussen kenniscentra en (ict-)bedrijven kan juist via het Innovatieplatform waardevolle impulsen krijgen.
Bij de samenstelling van het achttien leden tellende platform is kennelijk een andere afweging gemaakt. Er ging dan ook nogal wat discussie aan vooraf. Een van de vragen die de gemoederen achter de schermen danig beroerde, was of het platform zich vooral zou moeten bezighouden met innovatie als aanjager van de economie, bij uitstek het terrein van bedrijfsleven, of dat het meer zou moeten gaan om het gebruik van kennisinfrastructuur voor het oplossen van maatschappelijke problemen.
Waar het platform zelf zijn belangrijkste taak ziet, wordt uit de samenstelling ervan niet duidelijk. "Aangezocht op basis van erkende deskundigheid en ervaring én het vermogen tot het genereren van creatieve ideeën", aldus een persmededeling. Zes leden komen uit het bedrijfsleven (onder andere Philips, Shell en ING), acht zijn afkomstig van kennis- en onderwijsinstellingen.
Een aantal leden van het platform heeft een ict-achtergrond, maar dat maakt het gemis van sleutelfiguren uit de praktijk niet goed.
Het is te hopen dat het Innovatieplatform straks niet zijn doel voorbij schiet door met innovatie bezig te zijn zonder dat daar concrete prikkels naar het bedrijfsleven van uitgaan. Dat is dan beslist een gemiste kans.< BR>