Coalitiepartij D66 wil dat de overheid open standaarden en open source software voor overheidstoepassingen verplicht stelt. "In 2006 moeten die overal worden toegepast, behalve daar waar het niet mogelijk is", aldus parlementslid Bert Bakker.
Dit voorjaar begonnen de ministeries voor Economische en Binnenlandse Zaken een stimuleringscampagne voor het gebruik door overheden van open standaarden en open source software (ososs). Die stimulering is te vrijblijvend, aldus Bakker. "Ososs heeft een te lage ambitie. Het is zeer de vraag of we op die manier iets bereiken. Iets aanbevelen is geen krachtige stimulans." Het kamerlid wil eind september de minister van EZ en BZK vragen om de doelstelling van ososs aan te scherpen.
Wachten
Bij de lancering van ososs dit voorjaar meende men juist door een voorzichtige aanpak meer te kunnen bereiken. Mark Bressers, een van de twee ossos-managers, wilde begin deze week niet reageren op de kritiek van kamerlid Bakker. Hij wil wachten tot de discussie in Tweede Kamer op 24 september.
Behalve een krachtiger ososs-aanpak wil D66 net als Groen Links dat het gebruik van open standaarden bij de overheid binnen een paar jaar gemeengoed is. Ook de toepassing van open source software moet dan de voorkeur krijgen boven andere software. Bakker wil dat de overheid kritischer is ten opzichte van de software-industrie en haar gewicht als klant gebruikt om concurrentie te stimuleren. "Monopolies zijn inefficiënt, veroorzaken hogere kosten en lagere kwaliteit."
Bakker ergert zich eraan dat Nederland met de ontwikkeling van dit beleid ver achter loopt op Europese landen. "En dat voor een land dat een kenniseconomie wil worden." Hij ziet het ook als taak om het publiek voor te lichten over open source software. "Dat maakt zich nergens zorgen over – ze werken toch met een illegale kopie. Onbekend is onbemind, maar hier zijn de voordelen buitengewoon groot. De echte lekkenkampioen is Microsoft, niet Linux."
Groen-Links-kamerlid Kees Vendrik hoopt dat ook het CDA zich herinnert dat het vorig jaar zijn motie voor open standaarden en open source software ondertekende. "Eind september zal ik vragen die motie onverkort uit te voeren. Het kabinet moet zich dan wel verantwoordelijk voelen voor het informatiebeleid en bereid zijn de teugels in handen te nemen." < BR>