De Scientology-kerk heeft vandaag het hoger beroep in zijn bodemprocedure tegen Xs4all, schrijfster Karin Spaink en tien andere internet-aanbieders verloren.
Het Gerechtshof in Den Haag heeft alle eisen van Scientology (http://www.scientology.nl) afgewezen en concludeert dat Spainks publicaties met citaten uit de religieuze teksten van de kerk rechtmatig zijn. Scientology, dat ook wel als sekte wordt gezien, heeft verschillende niveaus van inwijding en informatietoegang in zijn rangen. Lagere leden en buitenstaanders mogen teksten van hogere niveaus niet zien.
Onder meer Xs4all, alwaar Spaink haar homepage (http://www.xs4all.nl/~kspaink/) heeft, is aangeklaagd voor het publiceren van deze geheime informatie. Tegenstanders van Scientology stellen dat de van oorsprong Amerikaanse kerk (http://www.scientology.org/) aan hersenspoeling en bedrog doet en dat dat blijkt uit de teksten. Leden moeten flink betalen voor het voorrecht op te klimmen naar spirituele reinheid, hiervoor moeten zij cursussen volgen op basis van de omstreden teksten. Scientology telt bekende, rijke filmacteurs onder haar leden, waaronder John Travolta, Tom Cruise, Nicole Kidman en Kirsty Alley.
In rechtszaak beroept Scientology zich op het auteursrecht van kerkoprichter L. Ron Hubbard. De rechter heeft dit nu terzijde geschoven en velt een scherp oordeel: "Uit de teksten blijkt dat Scientology met hun leer en organisatie de verwerping van democratische waarden niet schuwen. Uit de teksten volgt tevens dat met de geheimhouding van (kerkdocumenten en niveaus – red.) OT II en OT III mede wordt beoogd discussie over de leer en praktijken van de Scientology-organisatie te verhinderen."
Dit conflict stamt reeds van voor 1996 (https://www.computable.nl/artikels/archief6/d04hb6dy.htm). De zaak is aan het rollen gebracht door ex-Scientology-lid Steven Fishman die in een rechtbank getuigenis gaf van kerkzaken. Fishman stond terecht voor misdaden die hij naar eigen zeggen had gepleegd om aan geld te komen voor de Scientology-cursussen. De openbare rechtbankstukken, bekend als de Fishman Affidavit (http://www.xs4all.nl/~kspaink/fishman/home.html), zijn vervolgens als een lopend vuurtje het internet rondgegaan. Scientology heeft dan ook meerdere aanklachten ingediend in verschillende landen.
Deze rechtszaak is belangwekkend vanwege het feit dat het tevens een proef is voor de heikele kwestie in hoeverre een internet-aanbieder aansprakelijk is (https://www.computable.nl/artikels/archief6/d12mp6vq.htm) voor informatie die abonnees publiceren op hun homepages (https://www.computable.nl/artikels/archief8/d09ra8zp.htm). De kerk heeft tussentijds wel deeloverwinningen geboekt (https://www.computable.nl/artikels/binnlan9/n24mc9yj.htm). Dit betrof de letterlijke publicatie, zonder citaatvorm, van Scientology-teksten.