Japan, China en Zuid-Korea onderhandelen over de gezamenlijke ontwikkeling van een besturingssysteem voor pc’s. Dit Windows-alternatief moet dan open source zijn.
De drie landen staan volgens Aziatische media op het punt een overeenkomst hiervoor te sluiten. Kranten melden dat de Japanse minister Takeo Hiranuma van Economische Zaken de samenwerking mogelijk deze week al onthuld. Hij zou de aankondiging in Phnom Penh (Cambodja) doen op een bijeenkomst van de ministers van Economische Zaken van landen in de regio.
Volgens berichten zouden de drie landen samenwerken – op overheids- en industrieniveau – om een goedkoop en betrouwbaar pc-platform te maken. Dit gebeurt waarschijnlijk op basis van een reeds bestaand open source besturingssysteem. Het is nog onbekend of de drie landen Linux of één van de BSD-varianten op het oog hebben.
Eén van de redenen voor dit initiatief is de gevoeligheid van Windows voor wormen en virussen, die recent weer flinke schade hebben aangericht. Ook geniet Linux al veel aandacht en populariteit in Azië. Het Japanse ministerie van Economische Zaken kwam eind vorige maand met een rapport waarin het bedrijven aanmoedigt Linux te blijven gebruiken. De overheid wil hiermee onzekerheid over Linux-gebruik wegnemen.
Verder heeft de overheid van Thailand midden dit jaar eenpeople’s pc-project opgezet om pc’s zo breed mogelijk onder de bevolking te krijgen. Dit betreft laaggeprijsde pc’s met Linux. Het Taiwanese overheidsproject heeft Microsoft al genoopt de prijzen voor zijn software (Windows en Office) drastisch te verlagen – met een factor tien – in dat land om mee te mogen doen met het project. Eerder was de Windows-leverancier al gedwongen zijn prijzen te verlagen in Taiwan naar aanleiding van een antitrustonderzoek daar (https://www.computable.nl/artikels/buitlan3/i1003ruo.htm).