Symantecs Norton Anti-Virus 2004, dat volgende maand op de markt komt, bevat een activeringscode om illegaal kopiëren van de software tegen te gaan.
Dit meldt The Washington Post. Volgens het Amerikaanse dagblad kiest Symantec hiermee voor een eenvoudige, maar onpopulaire methode om het kopiëren en delen van de software onmogelijk te maken. De Business Software Alliance, dat optreedt als waakhond tegen gebruik van illegale software, claimt dat wereldwijd door piraterij van software jaarlijks 13 miljard dollar aan omzet voor producenten verloren gaat. De softwareleveranciers gebruiken de gegevens van de BSA om overtreders voor het gerecht te dagen, maar zetten ook technische middelen in om het kopiëren van hun producten te bemoeilijken.
Gebruikers van Norton AntiVirus moeten hun software via de website van Symantec, of telefonisch, binnen 15 dagen na installatie registreren om het programma te kunnen blijven gebruiken. Symantec’s registratiesysteem beslist of een programma geactiveerd mag worden door een unieke softwaresleutel toe te wijzen aan iedere computer waarop een officiële versie van de software geïnstalleerd is.
Symantec heeft plannen bekend gemaakt om al haar producten te voorzien van activeringscodes. We doen dat om onze gebruikers ervan te verzekeren dat zij een origineel product van Symantec ontvangen, vertelde Del Smith, product manager van Symantec aan The Washington Post. Via internet en spam worden veel aanbiedingen gedaan voor wat in veel gevallen illegale kopieën van onze software blijken te zijn. Volgens de krant zal het activering van softwareproducten in de komende jaren de norm worden nadat Microsoft besloot om activeringscodes te verbinden aan Windows Office XP.
product activation is voor de eerlijke softwarekoper een nadeel, waarschijnlijk zal men uitwijken naar goedkopere of activatievrije software. Ook kan het zijn dat de klant een illegale versie binnenhaalt en deze kraakt. Ik weiger producten te kopen die activatie vereist. Daarbij kan een seurity pakket als norton av nooit betrouwbaar werken. hackers en virussen kunnen het programma uitschakelen door op de hd opgeslagen activatie gegevens te wissen.
Ik denk en ik hoop dat softwareproducenten als MS en Symantec zichzelf grof in de vingers zullen snijden met deze supergebruiksonvriendelijke “feature”