Motorola doet zijn belang van 19 procent in het Symbian-consortium van de hand. Symbian ontwikkelt besturingssystemen voor intelligente mobiele telefoons.
Motorola, de op één na grootste fabrikant van mobiele telefoons ter wereld, verkoopt zijn aandeel aan Symbian-investeerders Nokia en Psion. De verkoper krijgt hiermee meer vrijheid om samen te werken met ontwikkelaars van andere besturingssystemen. Daarnaast geeft dit Java-ontwikkelaars een grotere keuze uit gsm-platformen voor hun applicaties, aldus Motorola.
John Thode, algemeen directeur van de divisie voor derde generatie (3G) draadloze producten, zegt dat Motorola alle besturingssystemen als gelijk wil behandelen. "Gedurende de afgelopen kwartalen wilden we onze nadruk al verleggen van het besturingssysteem naar Java."
Het bedrijf kwam in februari al met een reeks telefoons die draaien op het open source besturingssysteem Linux, met Java-ondersteuning voor applicaties. Linux werd toen door Motorola uitgeroepen als basis voor zijn softwarestrategie voor mobiele telefoons. Persbureau Reuters meldde onlangs dat de gsm-fabrikant later dit jaar een slimme telefoon lanceert die gebruik maakt van Microsofts ingebedde besturingssysteem Windows Mobile (eerder bekend onder de naam Smartphone 2002).
Motorola kocht zich vijf jaar geleden in bij Symbian, maar heeft in die periode nauwelijks belangrijke producten of reeksen uitgebracht met die software. De gezamenlijke investeringsovereenkomst met Nokia en Psion verliep op 28 augustus. Psion vergroot zijn belang nu van 25,3 naar 31,3 procent. Nokia’s aandeel groeit van 19 naar 32,3 procent.