Door de ontwikkelingen op het gebied van wetgeving en op technisch vlak ziet branchevereniging Fenit zich genoodzaakt haar algemene leveringsvoorwaarden te vernieuwen. Ook de opkomst van nieuwe producten en diensten en nieuwe ideeën naar aanleiding van vonnissen in automatiseringsrechtszaken zijn reden voor de herziening.
Peter van Schelven, jurist bij Fenit: "Onze algemene leveringsvoorwaarden worden heel breed in de markt gebruikt. De eerste versie gaat terug tot de jaren zeventig. De laatste versie dateert van 8 december 1994. Deze hebben we de afgelopen maanden verbeterd en de nieuwste versie is in juni bij de rechtbank gedeponeerd."
De versie uit 1994 was bedoeld voor alle producten en diensten die geleverd worden en niet zozeer toepasbaar voor bijzondere projecten. Dat is bij de nieuwe voorwaarden onveranderd gebleven. Van Schelven: "Tussen 1994 en nu is er een aantal ontwikkelingen geweest op het gebied van wetgeving. Dat gaf aanleiding om naar onze bepalingen te kijken. Ook de veranderingen in de technologie, bijvoorbeeld nieuwe ontwikkelmethodes, noodzaakten ons daartoe."
Intellectuele eigendomsrechten
"Daarnaast zie je andere veranderingen. In 1994 was er nog weinig geregeld voor de bouw van websites, omdat dat toen nog nauwelijks vraag naar was. Nu worden er legio websites gemaakt, dus daar hebben we een aantal bijzondere bepalingen voor opgenomen in onze nieuwe leveringsvoorwaarden. Als een klant om een website vraagt en daarbij zelf aandraagt welke plaatjes en muziekjes erop moeten, krijgen onze leden te maken met intellectuele eigendomsrechten van derden. Technisch gezien kan er dan wel een mooie website gemaakt worden, maar de vraag is of dat wel mag", aldus Van Schelven. "We hebben onze achterban beter beschermd tegen het feit dat klanten zelf met materiaal aan komen zetten wat misschien wel inbreuk maakt op de rechten van anderen. Dat hoefde je tien jaar terug niet te regelen, nu dus wel."
"Een andere verandering in de algemene leveringsvoorwaarden heeft betrekking op het eigendomsvoorbehoud. Dat betekent dat producten pas in eigendom van de klant overgaan als deze het volledig betaald heeft aan de leverancier. De leverancier behoudt tot die tijd het eigendomsrecht op de geleverde producten, zodat hij niet achter het net vist op het moment dat de klant niet kan betalen. Ondertussen heeft een rechter in Nederland gezegd dat dit alleen geldt als de producten – heel kort door de bocht – onveranderd zijn gebleven. Als een computer bijvoorbeeld in een netwerk wordt gehangen, is het niet meer hetzelfde product volgens de rechter en vervalt dus het eigendomsrecht. Met die uitspraak is het eigendomsvoorbehoud compleet uitgehold. Daar hebben wij dan weer een juridische voorziening voor getroffen, zodat een dergelijke uitspraak ten gunste van de leverancier opgelost kan worden."< BR>