SCO brengt zijn kruistocht voor Unix-auteursrechten en Linux-licenties nu ook naar Europa. De rechtszaak tegen IBM en de ophef rondom server-functionaliteit in het gratis en open Linux komt dus dichterbij.
De ondernemingen die SCO hierbij in het vizier heeft, zijn de vijftienhonderd grote bedrijven die het in mei een waarschuwende brief stuurde. Ongeveer tweehonderd daarvan bevinden zich in Europa. "Dat omvat onder andere Unilever, maar ook grote banken en verzekeraars." Unilever heeft al openlijk laten weten zijn serverpark over te schakelen naar het open source besturingssysteem. Ook ondernemingen als Shell en Philips gebruiken Linux, voor zichzelf en in hun producten.
SCO heeft nu Gregory Blepp aangenomen als Europese ambassadeur voor zijn Unix-auteursrechten. De oud-topman van de Duitse Linux-distributeur Suse krijgt de zware taak Europese bedrijven te benaderen over de heikele kwestie van Linux-licentiegelden. "Hij wordt de Europese Chris Sontag", zegt Europees vice-president Reg Broughton. Sontag is het hoofd van de SCOsource-divisie die in januari is opgericht om SCO’s Unix-rechten en patenten te gelde te maken.
"Blepp gaat de komende drie maanden rond de tafel zitten met grote bedrijven, zowel SCO-klanten als grote Linux-gebruikers, om hen te informeren. We hebben namelijk nu al veel vragen van klanten over de hele licentiekwestie", aldus Broughton. "De reacties zijn divers, maar uiteindelijk zien wij maar twee opties: er wordt betaald voor licenties, eventueel gespreid, of wij nemen juridische stappen. Eerlijk gezegd willen we in Europa niet naar de rechtbank, want we zijn een Amerikaans bedrijf en willen eerst de Amerikaanse zaak afhandelen", zegt Broughton. Dat is echter niet op korte termijn te verwachten.< BR>