De actie tegen de EU softwarepatent-wetgeving in Brussel bracht woensdag 400 mensen op de been. Kleinere softwareontwikkelaars en ontwikkelingsinstituten zien de voorstellen als doodsteek voor hun activiteiten.
Normaliter zou het Europees parlement op 1 september moeten stemmen over het voorstel tot regelgeving inzake softwarepatenten, met het oog op een harmonisering van de nationale wegevingen en een betere softwarebescherming in een wereldwijde ict-economie.
Vertegenwoordigers van kleinere Europese softwareontwikkelaars belichtten evenwel hoe de voorstellen in hun huidige vorm veeleer de doodsteek voor hun groep van bedrijven betekent, omdat zij geen geld, tijd en middelen hebben om het gigantische gebied van patenten bij te houden in tegenstelling tot grote bedrijven. Bovendien zou de geboden bescherming ook niets voorstellen, terwijl een amendement dat interoperabilteit op bestandsniveau moet garanderen, nog door lobbygroepen wordt belaagd, aldus de organisatoren.
Onderzoekers gaven voorts voorbeelden hoe de huidige formulering van de voorgestelde regels de ontwikkeling van computerwetenschappen ernstig zou beknotten. Concreet wordt gevraagd de voorstellen terug naar ‘af’ te sturen. Een commissie van wijzen zou vervolgens een nieuw en structureel goed doordacht voorstel in moeten dienen.
Daarbij moet ook de macht van het Europees patentbureau aan banden worden gelegd door een betere controle, terwijl pertinente inbreuken op de wetgeving door dat bureau ongedaan moeten worden gemaakt, aldus de actievoerders. De aanwezigen stelden voorts dat de belangen van softwarebouwers vandaag al adequaat worden beschermd door de ‘copyright’-wetgeving.
In de wandelgangen kon worden genoteerd dat de conservatieve vleugel in het Europees parlement goeddeels voor de huidige wetsvoorstellen is. De groenen zijn tegen, evenals de liberalen, terwijl de socialisten verdeeld zijn. De actievoerders willen dat er niet anoniem wordt gestemd over de voorstellen, zodat ze achteraf zouden weten wie hen de doodsteek heeft toegebracht.
Er blijven echter ondanks het vele voorgaande studiewerk ook nog teveel problemen voor alle betrokken partijen – kleine en grote softwareontwikkelaars en consumenten – omdat volgens de actievoerders zowel de indieners van de voorstellen als de parlementsleden onvoldoende onderscheid kunnen maken tussen patenten voor concrete dingen en patenten die louter ideeën beschrijven.
Na de actie ging overigens het gerucht de ronde dat de stemming over deze wetsvoorstellen zou worden uitgesteld.
Als je er even over nadenkt is inderdaad maar één conclusie mogelijk: geen softwarepatenten. Zie: http://www.xs4all.nl/~jan/Vers%20Geperst/Vers%20Geperst%2035%20-%202003.htm