In Brussel wordt vandaag actie gevoerd tegen de mogelijke komst van software-patenten. Het Europees Parlement stemt op 1 september over het voorstel.
De actievoerders vrezen dat de mogelijkheid om patenten te nemen op software het einde betekent van kleinere softwarebedrijven én van open software. De in Duitsland gevestigde ‘ Foundation for a Free Information Infrastructure’ en de Belgische ‘Association Electronique Libre’ nemen het voortouw in het protest tegen deze Europese plannen.
Naast de fysieke protestactie annex conferentie, waaraan ook internationaal gerenommeerde wetenschappers deelnemen, roepen de iniatiefnemers ook op tot online protest. Bedrijven moeten dan hun eigen websites zelf sluiten. De homepage verwijst dan naar het waarom van die onbereikbaarheid, of leidt de bezoeker naar een online petitie. Er zouden zo’n zeshonderd websites deelnemen aan deze online actie.
"Het voorstel tot software-patenten, zoals geformuleerd door Arlene McCarthy zou, zoals in de Verenigde Staten al het geval is, de deur openen naar de patenteerbaarheid van algoritmes en business-methodes zoals Amazon One Click Shopping", verklaart Benjamin Henrion, een leider van de internationale protestcoalitie van zo’n 2000 softwarebedrijven en 160.000 individuen (vooral software-ontwikkelaars) op de website van het FFII (http://www.ffii.org/index.en.html). En dat komt alleen de ‘economic majority’ ten goede.
In de industrie hebben patenten zich bewezen als een ‘patent’ middel om de houder ervan in staat te stellen zijn of haar ontwikkelkosten terug te verdienen. Juist in de softwarebranche is het geheim houden van technologie erg moeilijk. Achteraf een actie instellen is doorgaans niet succesvol, omdat vrijwel alleen op het auteursrecht kan worden teruggevallen.
De ‘Open Source Community’ krijgt net zo goed een kans om te ontwikkelen als commerciële bedrijven. Als iemand een nieuw idee liever gratis en open in de wereld stuurt, dan ziet hij of zij daarmee automatisch af van ieder recht op exclusief gebruik.
Voor kleine bedrijven geldt m.i. dat de concurrentie zonder patenten net zo goed moordend is als met. Er zijn overigens voor hen voldoende vormen van overheidssteun om een bijdrage te leveren aan nieuwe ontwikkelingen.
Juist het ontbreken van een octrooirecht versterkt de concurrentiepositie van grote bedrijven ten opzichte van de kleinere. Als iemand met weinig middelen en grote inspanningen een goed idee uitwerkt en in de markt zet, kan een groot bedrijf dat idee ongestraft kopiëren. Omdat dit grote bedrijf over meer marketinggelden en een beter distributiekanaal beschikt, zal het kleine bedrijf het onderspit delven.
Ik zie de mogelijkheid om patent te kunnen aanvragen op creatief werk als een welkome bescherming van intellectuele inspanningen. Ik kan me ook niet voorstellen dat er creatievelingen zijn die graag zien dat hun inspanningen en investeringen vooral voordeel brengen voor anderen.
“anoniem” brengt het wat eenzijdig…
Er zijn ontelbare patenten op de meest triviale dingen gegeven. Populaire voorbeelden zijn de progress bar en tabbed dialogs; *niemand* mag die dus meer gebruiken… Het wordt dus domweg onmogelijk gemaakt om een stukje non-triviale software (en wellicht ook wel-triviale software) waarin geen enkel inbreuk op patenten gemaakt wordt. Aangezien het ook vrijwel onmogelijk is om te achterhalen welke patenten er allemaal zijn zonder de resources van een groot bedrijf met een juridische afdeling, wordt het dus eenvoudig onmogelijk gemaakt voor kleine ontwikkelaars om nog iets te kunnen maken, zonder grote risico’s te lopen.
Het is niet voor niets dat b.v. IBM een gigantische voorraad patenten heeft: mocht iemand ooit IBM ervan te beschuldigen dat zij inbreuk op een patent maken, dan kan IBM gegarandeerd bewijzen dat die andere ook inbreuk op een of meerdere van IBM’s patenten maakt.
De enige die hiermee gebaat zijn, zijn de juristen en het patenten buro…
Voor meer info, zie http://petition.eurolinux.org