SCO vecht al maanden een verbeten strijd uit met IBM en een goed deel van de Linux-gemeenschap, omdat hun intellectueel eigendomsrecht. Enkele geërgerde hackers binnen de open source gemeenschap hebben SCO’s website lamgelegd.
Volgens de statistieken van Netcraft is de homepage van de SCO Group (http://www.sco.com) onbeschikbaar sinds vrijdagnacht, ten gevolge van een ‘denial of service’ aanval. Vanochtend was de site nog steeds onbereikbaar. De cyberaanval is door geen enkele hacker opgeëist maar alle ogen zijn gericht op de Open Source gemeenschap, voor wie SCO al enige tijd de kop van Jut is.
In een artikel op de pro-Linux en Open Source site Newsforge.com, stelt Eric Raymond, een boegbeeld van de free software gemeenschap, dat het niet verwonderlijk is dat de SCO-site werd neergehaald, gezien ‘schandalige’ uitspraken van de SCO-directie, dat de Linux-gemeenschap de (willoze) marionet van IBM zou zijn. SCO heeft zichzelf uitgeroepen tot apostel van het intellectueel eigendomsrecht en neemt het op tegen alle bedrijven die volgens hen bewust en illegaal miljoenen lijnen ‘bedrijfseigen’ code voor het grote publiek beschikbaar hebben gemaakt.
Vooral IBM moet het ontgelden : SCO eist van hen 3 miljard dollar schadevergoeding voor het gebruik van SCO’s Unix-code in hun Linux-versie. Met in het achterhoofd het spreekwoord ‘oog om oog, tand om tand’ in gedachte, heeft ook IBM de SCO Group voor de rechtbank gedaagd voor inbreuk op vier van zijn patenten. SCO werd al aangeklaagd door Red Hat en Suse, en lijkt steeds meer in een situatie van ‘één tegen allen’ verzeild te raken. Deze hacking-aanval, die van weinig fair-play getuigt, kan echter op zijn minst bedenkelijk genoemd worden.
Een van de problemen waarmee de open source gemeenschap in het begin te kampen had, was het weglekken van goede programmacode naar bedrijven die er vervolgens een slot op deden waardoor de gemeenschap met haar eigen code niet meer verder kon werken. De GPL was geen idealisme maar bittere noodzaak om een goed principe te beschermen.
Het is aannemelijk dat talloze bedrijven waaronder SCO gretig waardevolle code putten uit de open source bron en zich weinig aantrekken van het ‘intelectuele eigendom’ van de open source gemeenschap. Het ‘beschermen van intelectueel eigendom’ door SCO komt in dit licht erg krom en absurd over.
Het is inderdaad geen strijd met open vizier om de site van SCO te hacken maar het is zeer begrijpelijk.
Dit is geen goede journalistiek. in een nieuwsartikel hoort een zin als “Deze hacking-aanval, die van weinig fair-play getuigt, kan echter op zijn minst bedenkelijk genoemd worden.” niet thuis. Een journalist hoort m.i. het nieuws te geven en niet zijn mening, dat hoort in een commentaar thuis.