SCO en Red Hat hebben de strijdbijl opgegraven aangaande de rechten die SCO claimt op Unix-technologieën die in Linux zouden zijn verwerkt. Red Hat heeft SCO vorige week aangeklaagd voor laster en smaad.
SCO: eerste grote licentienemer SCO meldt een eerste contract te hebben gesloten voor zijn recent aangekondigde, omstreden Linuxlicentieprogramma. De Unixwareleverancier en Unix-rechtenhouder zegt dat het een Fortune 500- bedrijf betreft, maar wil de naam en de voorwaarden van de overeenkomst niet onthullen. Het anonieme bedrijf zou een licentie hebben gekocht voor elke Linux-server die het draait. |
Eerder hebben ‘open source’-groepen in enkele landen, waaronder Duitsland en Australië, op eigen houtje soortgelijke aanklachten tegen SCO ingediend. In Duitsland heeft het Amerikaanse bedrijf zijn website gekuist op last van de rechter. De Nederlandse Linux Gebruikersgroep beraadt zich nog of, en zo ja welke stappen het wil nemen.
‘Gestolen waar’
Ondertussen haalt SCO uit naar Red Hat. President Darl McBride beweert dat die Linux-distributeur gestolen waar levert. "Hun aanklacht bevestigt wat wij allang zeggen: dat Linux-ontwikkelaars de code in de Linux-kernel niet willen of kunnen doorkijken en filteren."
Volgens SCO erkent de Linux-distributeur aansprakelijk te zijn voor claims op basis van auteursrechten. "Wij zijn kwetsbaar voor claims dat onze producten inbreuk maken op intellectuele auteursrechten van derden", valt te lezen in paperassen die Red Hat in juli indiende bij beurswaakhond SEC (Securities and Exchange Commission).
Eerder deze maand heeft SCO de prijsstelling voor zijn licentieprogramma voor Linux-gebruik onthuld. Het bedrijf rekent 199 dollar voor desktops, 699 dollar voor uniprocessor-servers en aanvullende kosten voor multiprocessor-systemen. Deze prijzen vallen onder een zogenaamde introductieperiode, die vervalt na 15 oktober. Dan schiet de serverprijs omhoog naar 1399 dollar per uniprocessor-systeem.< BR>