Verlaging van de interconnectietarieven, bevriezing van de voordeelpakketten: Opta draait de duimschroeven bij KPN flink aan. Het zou wel eens een voorbode kunnen zijn van Opta’s rol als de telecomwet later dit jaar is ingevoerd.
"We hebben geen zicht op de uitwerking van de nieuwe telecommunicatiewet op de toekomstige tariefregulering." Dit voerde Opta-voorzitter Jens Arnbak vorige week aan als een belangrijke reden om KPN’s nieuwe belvoordelen op het vaste telefonienet te bevriezen. De Tweede Kamer buigt zich na het zomerreces over deze nieuwe telecomwet, die de sinds 25 juli geldende Europese richtlijnen voor elektronische communicatie ook in Nederland rechtsgeldigheid geven. De Europese telecomtoezichthouders krijgen in de nieuwe situatie meer armslag, maar moeten ook uniformer opereren dan nu gebruikelijk is.
"We hebben veel tijd nodig om de veranderingen in ons beleid te integreren. Opta krijgt net als andere Europese collegatoezichthouders zeggenschap over zestien deelmarkten in de telecomsector. Dat vergt veel meer onderzoek dan nu", legt Arnbak uit. Hij schat dat de toezichthouder een jaar bezig is om genoeg inzicht te krijgen in al deze deelgebieden. De nieuwe wet maakt het ook lastiger om aanmerkelijke marktmacht van telecombedrijven aan te tonen. In de huidige wet is daar sprake van als een bedrijf een marktaandeel van 25 procent heeft op het gebied van vaste en mobiele telefonie en huurlijnen. In de nieuwe wet vervallen deze drempels en moet Opta zijn keuze voor aanmerkelijke marktmacht via een marktanalyse motiveren.
Brussel
De Europese Commissie krijgt meer invloed op het toezicht op de Nederlandse telecomsector. Zo krijgt zij het laatste woord in de toekomstige prijsregulering en toegangsregels van Opta. De toezichthouder moet al haar voornemens voorleggen aan Brussel, die deze op basis van vergelijking met het beleid van andere Europese toezichthouders en de geformuleerde richtlijnen aan kan laten passen. Arnbak is niet bang dat de recente recalcitrante houding van KPN overslaat op de politiek. "De meerderheid in de Tweede Kamer zal bij de behandeling van de telecommunicatiewet niet afwijken van de Europese normen, die straks via de aan de telecomwet gekoppelde richtlijnen hun rechtsgeldigheid krijgen. Is dat wel zo, dan komt er een rechtszaak bij het Europese Hof", besluit Arnbak.