De late bekendmaking van het scholenbudget voor internettoegang is de oorzaak van de vertraging rond de aanbieding van de huidige scholen-isp Nltree. De kritiek van Stichting Ict op school is dan ook onterecht.
Gisteren verweet de Stichting Ict op School de huidige internetaanbieder voor scholen Nltree marktwerking te belemmeren door offertes voor vernieuwing van de contracten voor internettoegang na januari 2004 te laat te versturen. Scholen zouden daarmee te weinig tijd krijgen om naar alternatieven om te kijken, omdat de huidige contracten drie maanden van tevoren opgezegd moeten worden.
Volgens Nltree heeft het ministerie van OC en W pas op 11 juli het budget voor internettoegang bekend gemaakt. Scholen krijgen 45 miljoen euro voor deze post. Daarnaast heeft het ministerie maximaal 10 miljoen euro vrij gemaakt voor de inrichting van centrale internetvoorzieningen. Pas op Prinsjesdag is bekend of dit budget ook definitief is.
Een woordvoerster van Nltree zegt dat alle scholen op 18 augustus een offerte op de deurmat kunnen verwachten. Nltree wil de isp-wijzer voor scholen afwachten voordat de organisatie zijn aanbiedingen aan de scholen verstuurt. Deze isp-wijzer wordt door de door het ministerie aangestelde projectgroep Ict op School en de brancheorganisatie voor internetaanbieders Nlip ontwikkeld. Deze kwaliteitsregeling moet binnen twee maanden klaar zijn.
Een woordvoerster van de Nlip bevestigt dat de formele besprekingen voor deze kwaliteitswijzer pas recent begonnen zijn. De branche-organisatie kreeg eind 2002 al formeel het verzoek van het ministerie om voor dit onderwerp een projectgroep op te zetten, die kan overleggen met ICT op School. "Resultaat is dat we nu heel snel moeten samenwerken om de boel af te maken, zodat scholen tijd hebben om een goed overwogen keuze te maken", aldus de woordvoerster. Zij zegt dat tien Nlip-leden willen bieden op internettoegang voor scholen. Een twintigtal providers hebben zich als geïnteresseerden bij de Stichting Ict op School gemeld. Volgens de Nlip gaat de stichting bij zijn plannen uit van veertig aanbieders.
Merkwaardig argument van NLtree! Ik kan als school zelf bepalen welk dienstenpakket ik van een provider wil. Dat is juist het voordeel van de nieuwe regeling. Het budget kan ik, binnen bepaalde grenzen, zelf bepalen, dat doet NLtree niet; zij biedt wat aan waarop ik als school kan ingaan of niet.
Eerder werd alles geregeld. Nu moeten we dit er ook maar weer bij doen. Zoeken naar een provider, kijken of met het geld uitkomen (ik denk het niet). Het is weer gewoon een ordinaire bezuiniging van de “regering” en een taakverzwaring voor het onderwijs. Maken ze je eerst lekker met internet en loopt alles goed (althans op onze school), moet je alles weer zelf gaan uitzoeken.
Regering bedankt!