De aanwezigheid van glasvezel in de straat geeft geen enkele garantie voor breedbandtoegang tot internet, zo leert de praktijk in Amersfoort. Uiteindelijk verschaft de ether de bewoners breedband-internet.
De drie jaar geleden opgeleverde nieuwbouwwijk Nieuwland in Amersfoort-Noord heeft glasvezel tot in de straat liggen. Dat is curieus genoeg ook precies de reden waarom bewoners van de wijk tot nu toe verstoken zijn van breedband toegang tot internet. Kort gezegd ligt er te weinig koper in de grond om dsl te kunnen aanbieden en KPN wil geen diensten over zijn glasvezel verzorgen. Ook de kabel is geen alternatief. Casema biedt in deze wijk van vierduizend woningen geen internettoegang aan.
Vervelend
"De situatie in Nieuwland is heel vervelend voor de bewoners", zegt wethouder ruimtelijke ordening Bert van der Werff van de gemeente Amersfoort. Bij de bouw van de wijk is besloten om het grootste deel van de infrastructuur in glasvezel uit te voeren. Vervolgens heeft KPN door zijn bedrijfsproblemen zijn glasvezelambities teruggeschroefd. Het bedrijf heeft alleen een leveringsverplichting voor telefoonverbindingen. "Het is als met water", aldus de wethouder, "alle huizen krijgen een waterleiding. Je kunt marktpartijen alleen prikkelen om bewoners een aansluiting met hogere druk voor het besproeien van bijvoorbeeld een grote tuin aan te bieden."
Van der Werff zegt dat KPN na overleg met de gemeente heeft toegezegd om bij voldoende aanmeldingen (350) op zijn website een deel van de wijk op dsl aan te sluiten. Ook Casema zou zich oriënteren om te kijken of het de wijk voor breedband-internet geschikt kan maken. Hij is blij dat internetaanbieder IT’s Logic via draadloze wifi-technologie de bewoners een alternatief geeft. "De andere aanbieders zullen zich drie keer achter de oren krabben bij deze nieuwe ontwikkeling", aldus de wethouder. Ook IT’s Logic verwacht bij monde van accountmanager Walter Jansen dat KPN en Casema sneller stappen zullen nemen. "De praktijk met breedbandtoegang tot internet in buitengebieden leert dat andere aanbieders ook snel met diensten komen als wij een gebied met wifi ontsluiten."
Volgens voorzitter Aizo Krikke van de bewonersvereniging van de nabijgelegen wijk Vathorst, die nu in aanbouw is, heeft men geleerd van de problemen in Nieuwland. KPN heeft er zijn gebruikelijke koperinfrastructuur neergelegd. Daarnaast heeft het Ontwikkelingsbedrijf Vathorst lege buizen in de wijk aangelegd. "Helaas is geen enkele partij nu bereid daar glas doorheen te blazen", aldus Krikke. Volgens hem zouden Telecom Utrecht en Casema hier mogelijk toe bereid zijn.< BR>