Ooit vloog Jan Baan in een eigen vliegtuig de wereld rond om zijn werknemers en klanten te bezoeken. Het was in de glorietijd van het samen met zijn broer Paul opgerichte Baan Company, midden jaren negentig, toen het softwarebedrijf een schoolvoorbeeld was van succesvol oer-Hollands ondernemerschap. Een concern met internationale allure, uitstekende producten, een indrukwekkende klantenkring en een stevige technologische voorsprong, en bovendien de lieveling van de beurs.
Tot het fout ging. Mismanagement en tegenvallende jaarcijfers brachten analisten begin 2000 aan het twijfelen over een zelfstandig voortbestaan van Baan. Bij het bedrijf zelf voerde ondernemingslust ook toen nog de boventoon, maar nadat het medio 2000 werd ingelijfd door het Britse Invensys was er van dat geloof in de eigen kracht weinig meer over. Baan was nagenoeg failliet; in minder dan een half jaar was het verworden van een succesvol, zelfstandig en beursgenoteerd bedrijf tot een uitgekleed onderdeel van een buitenlands concern.
De recente overname van Baan door SSA Global Technologies doet daar nog een schep bovenop. SSA lijft het Barneveldse bedrijf in als volledige dochter, met Graeme Cooksley van de moeder aan het roer. Baan-ceo Laurens van der Tang stapt op.
Zijn vertrek, zegt Van der Tang, heeft niets met de benoeming van Cooksley te maken. Hij is na zeventien jaar gewoon klaar met Baan. Nog meer dan het vertrek van oprichter Jan Baan in 1998 benadrukt het plotselinge opstappen van Van der Tang echter de teloorgang van Baan. Van der Tang maakte een groot deel van de val mee en moet hebben ondervonden dat er meer nodig is om een bedrijf overeind te houden dan goede producten, innovatie en een grote klantenkring.
Het lukte Baan onvoldoende om het vertrouwen van de markt blijvend vast te houden. Het is te hopen dat het daar als onderdeel van SSA wel in slaagt, want de Baan-producten zijn te waardevol om totaal te verdwijnen.< BR>