Na zeventien jaar in dienst te zijn geweest bij Baan trekt ceo Laurens van der Tang op 1 augustus de deur voorgoed achter zich dicht. "Dit was het punt waarop ik moest beslissen of ik verder zou gaan of een andere weg zou inslaan. Ik heb besloten weg te gaan."
|
Na verschillende functies binnen de afdeling implementatie en consultancy krijgt hij in 1990 de leiding over de ontwikkelafdeling. Die divisie in Barneveld werd ook wel het Reformatorisch Motorblok genoemd. Er was sprake van een aparte bedrijfscultuur en Van der Tang leek daar de personificatie van. Op zondag stond steevast het antwoordapparaat aan. Alleen apparaten mogen op de Dag des Heren werken. In 1992 wordt hij officieel benoemd tot vice-president van de ontwikkelafdeling. Drie jaar later volgt de benoeming tot vice-president van de onderzoeksdivisie.
Schijnwerpers
In het millenniumjaar wordt het dan kwakkelende softwarebedrijf overgenomen door het Engelse Invensys. "Wij stelden als voorwaarde dat Van der Tang president van Baan zou worden", zegt toenmalig Invensys-ceo Allan Yurko. "Hij is een sleutelfiguur, veruit de beste kandidaat. Hij heeft een uitzonderlijk goed contact met de klanten, is technisch begaafd, is de meest ervaren bestuurder in het Baan-team en begrijpt het product het best." Dus volgt Van der Tang in 2000 de vertrekkende ceo Mary Coleman op. Onder zijn leiding zoekt de firma de gebruiker weer op. "Baan was een voorbeeld van een extreem productgericht bedrijf. Intern spraken we van een ‘software factory’. We hebben een enorme slag gemaakt naar de klant toe", aldus Van der Tang in een eerder interview met Computable.
In het voorjaar van 2001 wordt het erp-pakket iBaan gelanceerd. Daarmee staat het bedrijf na een aantal zware jaren weer op de kaart. De nieuwe generatie software (codenaam Gemini) komt in september van dit jaar op de markt.
Investeerder
De afgelopen twee jaar deed Van der Tang veel voor zijn bedrijf, zoals het opzetten van de wereldwijde verkoop- en marketingorganisaties, de ontwikkeling van de solution services business, de uitbreiding van het aantal wederverkopers en de implementatie van strategisch accountmanagement.
Per 1 augustus verlaat hij het bedrijf. Graeme Cooksley volgt hem op. De komende maanden wil Van der Tang tijd besteden aan zijn gezin en zich beraden op wat de toekomst hem kan brengen. Hij wil in de softwarewereld blijven, omdat daar zowel zijn hart als zijn kennis ligt. "Waarschijnlijk kies ik dan wel een andere invalshoek, die van investeerder bijvoorbeeld, maar daar ga ik de komende tijd eens goed over nadenken", aldus Van der Tang.< BR>