Het Open Source Development Lab heeft Unilever gewonnen als eerste lid dat geen ict-bedrijf is. Het lab verenigt ondernemingen die functionaliteit voor zware bedrijfstoepassingen toevoegen aan Linux.
De Nederlandse levensmiddelenproducent wil zijn it-infrastructuur standaardiseren op Linux om daarmee 100 miljoen euro te besparen. Dit maakte het eind januari al bekend. Deze operatie betreft de servers die het concern gebruikt. Unilever is eind vorige week toegetreden tot het OSDL. Die groep wil al geruime tijd zijn ledenbestand uitbreiden met Linux-gebruikers. Tot op heden had het alleen ict-leveranciers die het besturingssysteem in de markt zetten.
Het OSDL zegt dat hiermee het eerste schaap over de dam is en het verwacht dan ook een toestroom van andere grote ondernemingen. Daarnaast praat het ook met andere ict-bedrijven, waaronder Oracle, Sun Microsystems, SAP en Novell. Het is nog niet bekend hoe ver die gesprekken zijn gevorderd.
De groep is in augustus 2000 opgezet door IBM, Dell, Hewlett-Packard, NEC, Intel, Silicon Graphics (SGI) en Linux-distributeurs Red Hat en Suse. Sindsdien zijn ook andersoortige bedrijven lid geworden, waaronder ingebedde-platformenleverancier Montavista Software, netwerkbedrijf Cisco, telefonieleveranciers Ericsson en Nokia en softwareproducent Computer Associates.
Begin deze maand scoorde de organisatie al Linux-schepper Linus Torvalds als nieuwste aanwinst. Torvalds is nu in dienst als Linux-ontwikkelaar, naast de ook nieuw aangetrokken programmeur Andrew Morton die de aanstaande kernel 2.6 onder zijn hoede heeft. Die versie van de Linux-kernel moet de opmars van het open source besturingssysteem naar de bovenkant van de servermarkt een nieuwe impuls geven.
Nice one!
OSDL… Wat een ‘fad’. Het lijkt erop dat deze bedrijven ‘opties’ kopen in het ODSL markt maar, in de lange termijn, is er geen schijn van kans dat OSDL zal succesvol worden. IT-managers and IT-consultants willen geen producten zonder een producent met duidelijke aansprakelijkheid.
Bah… Unix nerds!
“OSDL… Wat een ‘fad’. Het lijkt erop dat deze bedrijven ‘opties’ kopen in het ODSL markt maar, in de lange termijn, is er geen schijn van kans dat OSDL zal succesvol worden. IT-managers and IT-consultants willen geen producten zonder een producent met duidelijke aansprakelijkheid.”
Dit soort uitspraken is typisch napraten en lijkt vooral gevoed door mensen/bedrijven die de hete adem van Open Source produkten gaan voelen.
“zonder een producent met duidelijke aansprakelijkheid”
Zoals B.v. IBM? Het feit dat iets open source is betekent niet dat er geen betaalde support is met aansprakelijkheid. De zogenaamde aansprakelijkheid waar altijd mee geschermd wordt, is sowieso een onzin argument. Probeer maar eens een proprietary bedrijf aansprakelijk te stellen. Dan zijn ze echt niet thuis. Probeer maar eens een probleem opgelost te krijgen, pas na betalen van enorme bedragen voor SLA’s heb je kans dat ze mischien eens naar je probleem kijken. Voor minder regel je SLA’s met bedrijven die Open Source ondersteunen.
“Bah… Unix nerds!”
?? Komt zoiets al door de screening van Computable heen…