Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: Waarover wordt veel onzin beweerd? Welke associatie roept het begrip ‘pan-europees’ op? Wat is de grootste concurrent van Intels Itanium?
Waarover wordt veel onzin beweerd?
… over Java. Zelfs serieuze automatiseringsbladen ontkomen er niet aan. Zo las ik in de AG dat "de taal zich met succes heeft omgevormd van een internetproduct in een praktische toepassing". Tja. Een betere illustratie van het spreekwoord met de klok en de klepel zul je niet snel vinden. Java is geen ‘internetproduct’, laat staan ‘een praktische toepassing’.
Nog zoiets. Wat is de betekenis van de ‘100 miljoen Java-telefoons’ die momenteel in omloop zouden zijn? Laat ik een tegenvraag stellen. Wat is de betekenis van de half miljard ‘Java-pc’s’ die momenteel in omloop zijn? Niet groot. ‘Java op de client’ heeft de beloften nooit ingelost. Daarom is de deal die Sun met HP en Dell sloot om voortaan Suns Java-werkomgeving (jvm) mee te leveren met de pc’s van die computerfabrikanten niet het belangrijkste nieuws van de Java One-conferentie. Het was meer een reparatie. HP en Dell moesten wat. Microsoft leverde lang zijn besturingssystemen uit met een eigen Java runtime-omgeving. Gates c.s.stopten daar in het voorjaar van 2002 mee, maar namen hem weer op onder dreiging van een door Sun aangespannen rechtszaak. Dat was echter de eigen stokoude jvm uit 1997. Die voldoet niet meer. Gelukkig leveren de computerfabrikanten voortaan Suns eigen jvm mee met hun bureaucomputers en notebooks. De Amerikaanse rechter besloot overigens ’toevallig’ vorige week dat Microsoft niet verplicht kan worden Suns jvm mee te leveren.
Maar de bijrol die Java op het pc-platform vervult, zal door deze beslissingen niet aan belang winnen. De kracht van Java ligt op de server, de potentie op het mobiele platform. Want eens zullen de gebruikers van die ‘honderden miljoenen Java-telefoons’ toch wel een nieuwe beltoon, liedje, spelletje of interactieve dienst betrekken?
Welke associatie roept het begrip ‘pan-europees’ op?
… die van oplichters. Tijdens het hoogtepunt van de internetgekte dook in steeds meer persberichten het woord ‘pan-europees’ op. Bedrijven als UPC, World Com en Kpnqwest hadden aan ‘Europees’ niet meer genoeg om de enorme omvang van hun kabelnetten te schetsen. En wat werd daarbij veel gelogen! Nam UPC een kleine kabelboer in België over, dan heette gelijk heel België aangesloten op het UPC-netwerk. Kpnqwest kon er ook wat van. In een wereld waar eenvoudig – op papier – capaciteit ingehuurd en uitgeruild kon worden, verzon de beurslieveling zo 11.000 kilometer ‘eigen’ kabelnet bij elkaar. Pikante details daarover staan te lezen in de Netkwesties (http://www.netkwesties.nl) van deze week. Nog boeiender zijn de verhalen van ex-medewerkers over het grenzeloze bestedingsbeleid van het bedrijf. Het kon niet op. In dat klimaat moest je niet vreemd opkijken als nieuwe Foundry-switches van 50.000 tot 60.000 dollar per stuk in stapels van drie als voetenbankje werden gebruikt. De les: als een onderneming zijn pan-europese plannen presenteert, wordt het tijd de aandelen te verkopen.
Wat is de grootste concurrent van Intels Itanium?
… het Intel 32-bit platform. Dit is de week van Intels derde generatie 64-bit processoren. Een succesverhaal is het 64-bit avontuur tot dusver allerminst. Aan de eerste ‘Merced’-generatie wilde geen computerfabrikant behalve HP zich branden, en de Itanium werd uitermate lauw ontvangen. Ook de Itanium2 zal op korte termijn geen records breken. Maar wat niet is, zal onvermijdelijk komen. Intel heeft een lange adem. Voor het eerst zijn nu de juiste randvoorwaarden aanwezig: de 64-bit versie van Windows en – in het kielzog daarvan – een groeiend aantal belangrijke bedrijfsapplicaties. Bovendien komen alle grote computerfabrikanten met Itanium2-systemen. Maar Intel zal een heel lange adem nodig hebben. De concurrentie aan zowel de bovenkant (het bestaande 64-bit Risc/Unix-alternatief) als de onderkant (het AMD Opteron 32/64 bit alternatief) houdt de speelruimte beperkt. Maar bovenal ondervindt Itanium de komende jaren concurrentie van het eigen Intel 32-bit Xeon-platform. Gartner bijvoorbeeld verwacht dat in 2004 zo’n 25.000 Itanium-systemen verkocht zullen worden, tegen zo’n 5 miljoen servers met 32-bit Intel-systemen.< BR>
Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict-nieuws van de afgelopen week.