Parity Solutions uit Nieuwegein is failliet, maar start deels weer door. Van de 107 medewerkers staan er ruim vijftig op straat. Verder loopt er een justitieel onderzoek naar financiële malversaties.
De Nieuwegeinse detacheerder maakte deel uit van het Britse moederbedrijf Parity Group. Huisaccountant Pricewaterhouse Coopers trok aan de bel bij het opmaken van de jaarcijfers 2002. Bij de Nederlandse dochter bleek 2,3 miljoen euro aan debiteurenposten bij de poot financiële dienstverlening niet te traceren. Curator Cees de Jong van het Utrechtse advocatenkantoor Van Benthem & Keulen vertelt dat de Engelse moeder toen besloot de stekker eruit te halen. "In plaats van een verwacht verlies van 400.000 euro over 2002 bleek dit op te lopen tot 2,8 miljoen. Met daarbij een bezettingsgraad van 50 procent en een maandelijks verlies van twee ton euro werd dit teveel van het goede en is surseance aangevraagd." Inmiddels is het bedrijf failliet verklaard.
Vanuit Engeland is aangifte bij de politie gedaan vanwege de fraude. De Jong wil geen inhoudelijke mededelingen doen, omdat het onderzoek nog loopt. Wel geeft hij aan dat voor zover bekend er geen geld is verdwenen. "Het gaat om zogeheten spookschulden: niet bestaande omzet, opgevoerd via debiteurenposten die maar open bleven staan." Bij Parity Solutions wil niemand commentaar geven, ook niet op de vraag of de inmiddels vertrokken directeur Gert Sinnige een van de verdachten is.
Curator De Jong meldt dat twee onderdelen van Parity per 1 juli doorstarten: de opleidingentak en een samenvoeging van de financiële en overheidsdiensten. De Jong wil nog niet zeggen wie de activiteiten overneemt. Zo’n vijftig medewerkers kunnen hun baan houden.< BR>