Oracle heeft een ferme stap gezet op het overnamepad met het bod op Peoplesoft en gaat, ongeacht de uitkomst, door met acquisities. Dit zegt Chuck Phillips, tweede man bij Oracle en speciaal aangetrokken om de lijnen uit te zetten in het consolidatieproces.
|
Hij spreekt vrij open over de consolidatieslag die thans gaande is in de markt voor bedrijfsbrede software. En praat ogenschijnlijk met het grootste gemak over ‘ wij’ als hij het over Oracle heeft; alsof hij er al jaren werkt." Ik zit midden in het proces om Peoplesoft over te nemen", zegt hij. "Een jaar geleden zijn Ellison en Conway bij elkaar geweest om een overname te bespreken. Dat is toen stukgelopen, maar het is wel in ons hoofd blijven zitten. De visie van Oracle op acquisities is veranderd. Aanvankelijk dachten we dat overnames slecht zijn en alleen maar zorgen voor afleiding van het eigenlijke werk. We wilden liever op eigen kracht groeien. Maar inmiddels is de markt volwassen geworden en is er een consolidatie nodig in het belang van de klanten en de aandeelhouders van de verschillende softwarehuizen."
Nadat de eerste toenaderingspoging tussen Oracle en Peoplesoft op niets uitliep, heeft het team van Ellison met argusogen de prijs van Peoplesoft-aandelen in de gaten gehouden. "De prijs bleef maar naar beneden gaan en eigenlijk hadden we willen inzetten op twaalf dollar per aandeel, maar de overeenkomst tussen Peoplesoft en JD Edwards gooide roet in het eten. We moesten toen wel handelen en hebben een bod uitgebracht van zestien dollar."
Geërgerd
Om de weerstand van zittend management en bestuurders bij Peoplesoft te verminderen en het bod nog aantrekkelijker te maken voor de aandeelhouders, heeft Oracle het bod verhoogd naar 19,5 dollar. "Ik heb een aantal grote aandeelhouders gesproken en die tonen zich ingenomen met ons bod. Zij zien ook wat er gebeurt: Oracle en Peoplesoft verliezen de laatste maanden marktaandeel aan SAP. JD Edwards lijdt verlies en Microsoft heeft het strijdtoneel betreden. Een sanering is onvermijdelijk. Er blijven drie grote spelers over en een heleboel kleintjes. De vraag was wie leiding zou geven aan het consolidatieproces. Daarbij hebben wij de beste papieren. We hebben zes miljard dollar in kas en kunnen het ons dus veroorloven. Dat is toch wel een heel andere situatie dan bij Peoplesoft dat JD Edwards wil inlijven", verklaart Phillips.
Peoplesoft heeft zijn aankoopplan gewijzigd om de aandeelhouders buiten spel te zetten. "Daar waren ze eerst heel verrast over, en vervolgens zeer geërgerd", zegt Phillips.
Hij voegt eraan toe dat de klanten goed af zijn met het aanbod van Oracle. " Geen enkel bedrijf garandeert ondersteuning en ontwikkeling van producten voor tien jaar, zelfs niet voor eigen klanten." Hij betuigt zijn spijt zich niet eerder tot de klanten te hebben gericht om duidelijkheid te verschaffen. "Wij wilden eerst de kwestie met het management en de aandeelhouders afkaarten."
Plan B
Phillips zegt dat de directie van Oracle alle mogelijke bewegingen op de markt in kaart heeft gebracht. Bijvoorbeeld de kans dat een derde bedrijf (SAP, Microsoft, misschien zelfs Siebel) een bod doet op Peoplesoft, of dat de overnamepoging mislukt. "Wij hebben een plan B en een plan C, maar u zult begrijpen dat ik daar niet nader op kan ingaan."
De generaal houdt zijn stafkaarten nog onder tafel. Ook wil hij niet zijn opmerking verduidelijken dat Oracle zijn hongerige blik eveneens heeft gericht op een aantal lokale (vooral in Europa) bedrijfssoftwareleveranciers en softwarebouwers van specifieke, verticale toepassingen. Wel blijft duidelijk dat Oracle het erp-bed danig opschudt.< BR>