Microsoft krijgt het Amerikaanse ministerie van Justitie weer achter zich aan. Het ministerie, dat de omstreden schikking met de Windows-leverancier sloot, zegt nu dat het bedrijf de voorwaarden niet naleeft.
Dit blijkt uit een rapport dat Justitie heeft ingediend bij rechter Colleen Kothar-Kothelly die de strafbepalingsfase van de langlopende rechtszaak overzag. Zij behandelt nu het hoger beroep van de resterende staat Massachusetts (zie Computable week 26).
Juristen van het ministerie melden de federale rechter dat zij zich zorgen maken over het niet naleven van een cruciaal punt in de voorwaarden van de schikking. Dit betreft het toegang bieden tot de api’s (application program interfaces) en broncode van Windows aan andere softwareleveranciers. Die toegang zou nodig zijn om andere applicaties en serverbesturingssystemen vlot te laten samenwerken met Windows.
Microsoft wil hier echter geld voor rekenen en hangt er bovendien licentievoorwaarden aan. Volgens de schikking zou het bedrijf de toegang tot Windows-code bieden onder ‘redelijke en niet-discrimerende voorwaarden’. Concurrenten van de softwareproducent klagen echter dat de licentievoorwaarden alles behalve billijk zijn. Justitie maakt zich hier nu zorgen om.
Verder overweegt Microsoft een dividend uit te keren aan zijn aandeelhouders. Het gaat ditmaal om een recordbedrag van 10 miljard dollar. Volgens The Financial Times beraadt de softwareproducent zich nog of het deze uitkering in één keer uitbetaald of verspreid over drie tot vier kwartalen-
Het concern deed dit in januari dit jaar voor het eerst in zijn bestaan. De uitkering bedroeg toen echter een relatief schamel bedrag van 870,7 miljoen dollar. De Windows-producent heeft een contantenreserve van bijna 46 miljard dollar, die elk kwartaal met naar schatting drie miljard groeit. Uit die schatkist is reeds geput om diverse aanklachten, voortkomend uit de antitrustveroordeling door rechter Thomas Penfield Jackson, te schikken dan wel af te kopen.