De IT Beroepsgroepen (ITB) en de Vereniging voor Register Informatici (VRI) hebben onenigheid over de manier van certificering van informatici.
"VRI-bestuurder Arjan van Dijk spreekt op een aantal punten voor zijn beurt", vindt Steven van ’t Veld, voorzitter van het Genootschap voor Informatie Architecten (GIA). Van Dijk legde eerder inComputable (2 mei 2003) uit dat de VRI zijn register van het lidmaatschap wilde loskoppelen en daarmee de weg vrijmaakte voor certificering. Daarnaast wil het VRI toezien op onder meer permanente educatie. "Het VRI is een zodanig algemene club dat zij nooit voor de tien Nederlandse beroepsgroepen kunnen bepalen wie welke opleiding moet volgen. Dat is beter vanuit de beroepsgroepen zelf te regelen", aldus Van ’t Veld.
Daarnaast is het onduidelijk wat het begrip certificering omvat. "Wij hebben met de ITB een document opgesteld waarin wij het begrip certificering uitleggen. De VRI doet niet zozeer aan certificering, als wel aan het inschrijven van mensen in hun register. Mensen kunnen bij hen een gedragscode onderschrijven."
En het lijkt juist om die gedragscode te draaien. Waar de VRI en de NGI (Nederlands Genootschap voor Informatica) zichzelf graag zien als overkoepelende organisaties, willen de beroepsgroepen hun eigen zelfstandigheid houden. Van ’t Veld: "We willen wel samenwerken, maar ieder met zijn eigen taak. Permanente educatie moet bij de beroepsgroepen blijven. Iedere beroepsvereniging heeft zijn eigen register, maar niet iedere beroepsgroep heeft ook een gedragscoderegister. Het zou handig zijn als we dat aan het VRI zouden kunnen uitbesteden."
Kijk voor een uitgebreid artikel in deComputable van 4 juli 2003.
Toch interessant hoe twee schijnbaar marginale clubjes ruzie kunnen maken over wie ‘overkoepelend’ en zo is. Ik ben vooral benieuwd naar de aantallen leden , maar ja dat melden de websites niet. In 14 jaar in het contracting vak ben ik er maar liefst één tegen gekomen, en die is inmiddels geen IT-er meer….
Het is makkelijk kommentaar te leveren op organisaties van ICT-ers, maar het is zeer de vraag of stuurlui aan wal betere alternatieven hebben. Hun standpunt luidt veelal ‘dan maar niets organiseren want de ICT reguleert zichzelf wel’. Clubs als de VRI, NGI en de GIA hebben toch elk honderden zo niet duizenden leden en hebben een rol. In ieder geval intern (kennishandhaving, netwerken) en soms ook extern naar de ICT-gebruikers en de overheid toe. En ja, organiseren en een rol naar buiten toe vervullen kan tot machtsstrijd leiden, gekrenkte ego’s en noem maar op. Maar of dat allemaal betekent dat je maar NIET moet organiseren?