De strijd in Silicon Valley blijft voortduren. Naar aanleiding van het vijandige bod van Oracle paste Peoplesoft zijn bod op JD Edwards aan, om de overname te versnellen. Als antwoord daarop verhoogde Oracle zijn bod op Peoplesoft met 22 procent van 5,1 miljard dollar naar 6,3 miljard.
‘Liefdesdriehoek’ laat SAP onberoerd Marktleider SAP is niet erg onder de indruk van de beroering die Peoplesoft, JD Edwards en Oracle teweeg hebben gebracht op de markt van zakelijke applicaties. Het bedrijf uit Walldorf spreekt met enige ironie van een ‘liefdesdriehoek’. Ceo Henning Kagermann van SAP tijdens een persgesprek op Sapphire in Orlando: "Ons marktaandeel groeit van kwartaal tot kwartaal, zelfs als de omzet zo goed als ‘vlak’ blijft, zoals in 2002. De ‘liefdesdriehoek’ is verwikkeld in defensieve bewegingen, die wijzen op een consolidatie vanaf de bodem van de markt. Wij hebben geen tijd voor dat soort spelletjes. En ze veranderen niets aan onze plannen." De topman zegt blij te zijn als uit de huidige perikelen een duidelijke nummer twee op de markt naar voren zou komen. "Daar valt beter mee te concurreren. Gecombineerd beschikken de beide bedrijven over de helft van het marktaandeel van SAP. Daar hoeven we ons dus ook geen zorgen over te maken". Mede-oprichter van SAP Hasso Plattner, thans voorzitter van de raad van commissarissen, is "niet erg verbaasd over hoe Ellison zich gedraagt". Hij verwacht dat de aandeelhouders het door Oracle tot 19,50 dollar verhoogde bod op de aandelen van Peoplesoft wel zullen accepteren, "en dan gaat Peoplesoft eraan". Plattner heeft weinig goeds over voor de werkwijze van Ellison. "Of het goed is voor de bedrijfstak? Ik vraag het me af. Zo kan hij toch een bedrijf niet naar de slachtbank voeren?" Te meer daar Peoplesoft in zijn ogen over een beter product beschikt dan Oracle. "9i vervangen door Peoplesoft-software, dat zou nog eens een zinvolle stap zijn!" |
JD Edwards-woordvoerder Victor Chayet blijft onaangedaan door het verhoogde Oracle-bod. "We blijven vertrouwen hebben in de overname door Peoplesoft en we blijven bij ons standpunt dat het vijandige bod van Oracle die overname in de weg staat." Ook Tiazkun ziet hoop in het feit dat JD Edwards en Peoplesoft blijven geloven in de overname. "Maar zodra Oracle nog meer geld biedt, zou dat roet in het eten kunnen gooien. Feit is dat Oracle nu alle kaarten in handen heeft, maar dat het veel geld kost om die kaarten uit te spelen."
Rechtszaken
Eerder al spanden JD Edwards en Peoplesoft beide een rechtszaak aan tegen Oracle, wegens het moedwillig saboteren van de overname. Nu is de beurt aan Oracle. Dat bedrijf heeft een proces aangespannen tegen Peoplesoft, zijn raad van bestuur en JD Edwards vanwege de aangepaste overname waardoor een aandeelhoudersstemming erover niet meer nodig is. Oracle omschrijft de rechtszaak als ‘een antwoord op de gezamenlijke poging het Peoplesoft-aandeelhouders onmogelijk te maken om Oracle’s bod te aanvaarden’. "Oracle blijft geïnteresseerd in de overname van Peoplesoft en laat zich niet uit het veld slaan door de wanhoopspogingen van het management om de controle te behouden over een bedrijf dat het niet eens bezit", aldus Oracle-ceo Ellison.
Ook de Amerikaanse staat Connecticut heeft een rechtszaak tegen Oracle aangespannen omdat ‘door de overname van Peoplesoft de concurrentie significant vermindert en de klanten worden gedwongen over te gaan op producten van andere bedrijven’. De officier van justitie in Connecticut, Richard Blumenthal, probeert meerdere staten mee te krijgen in zijn proces.
"De rechtszaken kunnen de overnames ophouden. Als Oracle meer biedt, zou een aantal vanzelf verdwijnen; met geld valt veel op te lossen", aldus Tiazkun. "Het proces van de staat Connecticut en eventueel andere staten is evenwel niet zo makkelijk aan de kant te schuiven. Dit zijn gebruikers en de rechtbank zal hen serieuzer nemen."
Product-onderhoud
Ellison liet weten dat, in tegenstelling tot Peoplesoft zelf, Oracle de Peoplesoft-producten en -klanten ‘volledig zal ondersteunen de komende jaren’. Oracle is echter niet van plan om door te gaan met de grootschalige ontwikkeling van Peoplesoft 7 of de laatste versie van de suite, Peoplesoft 8, en dat is nou precies waar de schoen wringt. Het enige dat Oracle zal doen is het onderhouden van de pakketten en het oplossen van foutmeldingen, aldus een analist. Dit betekent dat klanten uiteindelijk met een verouderd platform zitten en alsnog gedwongen zijn over te stappen op een andere leverancier.< BR>