Getronics zit met de vakbonden om tafel om te praten over een sociaal plan voor de reorganisatie. De automatiseerder schrapt wereldwijd 1400 banen, waarvan zeshonderd in Nederland. Bij eerdere ontslagrondes werden de vakbonden angstvallig buiten de deur gehouden.
FNV Bondgenoten-bestuurder Carla Kiburg: "De zeshonderd ontslagen zullen gefaseerd per onderdeel in de loop van één jaar worden gerealiseerd. Op dit moment bekijken we met de centrale ondernemingsraad van Getronics of zo’n groot aantal ontslagen noodzakelijk is. Zeshonderd is veel, heel veel."
Eén van de grootste redenen voor het massale ontslag is het vertrek van de goedlopende divisie Ghrs (nu Raet). Daardoor ziet Getronics zich geconfronteerd met een probleem met de marges en is het genoodzaakt maatregelen te nemen. Kiburg: "Bij twee eerdere ontslagrondes kwamen 350 en driehonderd mensen op straat te staan, dus dit keer had iedereen wel een beetje hoop. Ze wisten wel wat er ging gebeuren, maar dachten dat het zou meevallen. Niemand had dit aantal verwacht."
Gezamenlijk sociaal plan
Dit keer werden de bonden in een vroeg stadium al over de reorganisatie geïnformeerd en is cijfermateriaal ter inzage gegeven. "We merken dat er een andere wind is gaan waaien binnen Getronics", aldus Kiburg.
Het sociaal plan wordt in samenwerking met de centrale ondernemingsraad en de vakbonden samengesteld. "We willen dat er zo weinig mogelijk pijn wordt geleden door de mensen. Het liefst zien we een vertrekregeling voor mensen die vrijwillig weggaan en daarmee de mensen die gedwongen hadden moeten opstappen, de kans geven om te blijven. Daar is Getronics altijd tegen geweest, dus dat wordt nu een zware kluif. Ook willen we een goede financiële regeling voor de mensen die gedwongen ontslagen worden. Zij moeten verder het recht krijgen op terugkeer binnen een jaar. Daarnaast moeten vacatures worden opgevuld met mensen die nu moeten vertrekken", zegt de bondsbestuurder.
Er was sprake van dat Getronics naast de ontslagen 250 jonge academici zou aantrekken, maar dat geldt niet voor Nederland. Kiburg: "Dat was anders niet te rijmen geweest met de ontslagen."< BR>