Bull wil zich meer bezighouden met het open source besturingssysteem Linux. Dit sluit enerzijds aan op de in maart gelanceerde Novascale-servers met Itanium 2-processoren. Anderzijds ziet de serverleverancier veel mogelijkheden voor dienstverlening.
De oud-mainframeleverancier is het om de bedrijfsprocessen te doen. De onderliggende software kan open source zijn, maar dat hoeft niet. Dit zegt marketingdirecteur Claude Derue van de divisie voor Intel-servers. Hij kijkt ook naar de beschikbare applicaties, en komt dan uit op Windows en Linux. "Uiteindelijk draait het om beschikbaarheid, beveiliging enzovoort. Kortom, de sla (service level agreement – red.)."
Volgens Derue willen bedrijven zowel kosten verlagen als nieuwe mogelijkheden ontsluiten. Hij erkent dat dit door het huidige economische klimaat op een lager pitje staat. "Het komt ongeveer een jaar later, maar bedrijven investeren wel." Productmanager Edwin Brok van Bull Nederland vult aan dat veel ondernemingen in 1999 en 2000 hun it-infrastructuur hebben opgewaardeerd. "Die bedrijven gaan nu of volgend jaar weer investeren. Dan kunnen ze of een nieuw platform nemen of hun huidige uitbreiden." In beide gevallen is sprake van zowel software als diensten, stelt Brok.
Bull hanteert in het geval van Linux drie distributies: Red Hat, Suse en Mandrake. Franck Calland, manager van Bulls divisie voor Linux en OSS (open source software), zegt dat klanten pressie van softwareleveranciers, vooral Amerikaanse, mijden – vandaar de steun voor het in Europa veelgebruikte Suse en het Franse Mandrake.
Belangstelling klanten
De Bull-topmannen zeggen dat de kwestie van SCO versus IBM en Linux hun bedrijf nauwelijks raakt. Brok legt uit dat klanten lang niet zo bezorgd zijn als SCO (en de pers) doet voorkomen. Hij zegt dat er geen sprake is van een afwachtende houding. "Misschien dat er op het niveau van de it-directeur enige aarzeling is, maar niet bij de automatiseringsafdeling of de directie. Er is nu zoveel open software beschikbaar, er is simpelweg teveel momentum."
Lex de Weille, manager bedrijfsontwikkeling bij Bull Nederland, nuanceert: "Het verschilt per sector. Bij de overheid leeft open source sterker, vanwege de politiek. In de fabricage weer minder, want die hebben toch wel geld. In de gezondheidszorg is er belangstelling, mits er een oplossing is. Hetzelfde geldt voor de detailhandel."
Bull wil zich ook meer begeven op het gebied van die oplossingen. Het werkt mee aan de ontwikkeling van Linux en applicaties voor 64-bit Intel-systemen. Onder meer de modules voor ccNuma (cache coherent non-uniform memory architecture) zijn afkomstig van Bull.< BR>