Directeur Stichting Ictu Siep Eilander heeft een aantal externe taken tijdelijk neergelegd. Hij ontkent de beschuldigingen van het Openbaar Ministerie en geeft nadere uitleg.
Het Ictu is de uitvoeringsorganisatie op het terrein van ‘ict en overheid’. Siep Eilander was in zijn vorige functie als directeur ICT op het ministerie van Onderwijs nauw betrokken bij de aanleg van Kennisnet. Het Openbaar Ministerie beschuldigt hem en twee andere oud-ambtenaren van Onderwijs ervan in 2000 valsheid in geschrifte te hebben gepleegd bij de aanleg van Kennisnet, het intranet voor het onderwijs.
Eilanders advocaat David Duijvelshoff legt uit dat de beschuldiging te maken heeft met een aanbestedingsfout. Voor de aanleg ging het drietal in zee met Jamby, het inmiddels failliete internetbedrijf van dj/investeerder Adam Curry. Het bedrijf Jamby had reeds werkzaamheden verricht, toen bleek dat de opdracht Europees aanbesteed had moeten worden. Jamby moest het werk staken en leverde uiteindelijk een rekening voor geleverde diensten. "Na onderhandelingen met de drie ambtenaren is dit toen door het ministerie rechtgetrokken. Jamby heeft toen zo’n twee ton euro ontvangen", zegt Duijvelshoff.
NRC Handelsblad meldt dat volgens een onderzoek van Deloitte & Touche de uitbetaling werd verdeeld over een aantal bv’s van Jamby om zo de Europese aanbestedingsregels te omzeilen. "Facturen, offertes en andere bescheiden zijn opgemaakt om de werkelijkheid te verhullen", citeert de krant uit het rapport. Het OM besloot op grond hiervan het drietal in staat van beschuldiging te stellen.
Eilander – die niet met zijn initialen genoemd wil worden, maar voluit – laat via zijn advocaat weten dat hij zich op geen enkele wijze schuldig heeft gemaakt aan een strafbaar feit. De advocaat wijst er fijntjes op dat de toenmalige minister van OC&W Hermans erg enthousiast was over Kennisnet en veel druk zette achter een snelle aanleg. "Mijn cliënt heeft nooit persoonlijk gewin gehaald bij wat er gebeurd is en wat nu als malversatie wordt aangemerkt. Hij heeft puur en alleen vanuit zijn loyaliteit van ambtenaar gehandeld in belang van de dienst", stelt Duijvelshoff.
Het OM heeft Eilander ruim een maand geleden in staat van beschuldiging gesteld. Waarom hij nu pas in goed overleg met het bestuur van de Stichting Ictu een deel van zijn taken neerlegt, komt omdat het bestuur tijd nodig had om zich een oordeel te vellen over de zaak, meldt een woordvoerster van het Ictu.. Het bestuur, bestaande uit vertegenwoordigers van verschillende ministeries, waterschappen, provincies en gemeenten, steunt Eilander en geeft hem de gelegenheid zijn zaak goed voor te bereiden. De Ictu-directeur legt niet zijn gehele taak neer, maar alleen zijn externe bezigheden. Intern blijft Eilander zich bezighouden met de onderlinge samenhang van de Ictu-programma’s en het strategisch toekomstperspectief van zijn organisatie. In oktober komt de zaak voor de politierechter.