Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: Gebruikt Christina Aguilera Java? Wat doe je als iemand je wil overnemen? Kan Noord Korea opgelucht ademhalen dankzij SCO?
Gebruikt Christina Aguilera Java?
… als ‘honderden miljoenen’ mensen het doen, vast wel. Terugblikkend is het nog altijd moeilijk te vatten wat Sun met Java teweeg heeft gebracht. Dan bedoel ik niet zozeer dat Java de belangrijkste programmeeromgeving voor serverapplicaties en mobiele toepassingen is geworden. Nee, maar dat het ooit zo’n hype is geworden. Want waar hebben we over? Programmeren, software-ontwikkeling, ooit toch louter een onderwerp voor pokdalige bleke jongelui. Wat was daar ineens zo ‘cool’ aan? Over Fortran, C++ of zelfs Visual Basic ontstond nooit een dergelijke collectieve opwinding; Java was direct vanaf de start in 1996 een hype en de briljant gekozen naam zal daar, behalve anti-Microsoft ressentiment, sterk aan bijgedragen hebben. In die jaren klonk alle nieuwe hippe ontwikkelsoftware naar koffie, van Espresso tot Visual Café. Dan zat je altijd goed, behalve als je Symantec heette en je je nieuwe ontwikkeltool de gevatte naam Latte meegaf. Dat bleek in het Duits ‘dikke lul’ te betekenen. Dikke pech: alle promo-materiaal kon worden vernietigd. Sun wil de oude gekte graag doen herleven en gooit er nu een miljoenen kostende ‘branding’ campagne tegenaan. ‘Java Inside’. Zouden fabrikanten en consumenten daar warm voor lopen? Je weet het maar nooit. Ik ben geneigd te zeggen dat het weggegooid geld is, maar met Intel zat ik er ook naast. Aan de ingehuurde Christina Aguilera – met Java-telefoon! – zal het niet liggen.
Op jaarlijkse Java One in San Francisco zat de stemming vorige week er in ieder geval weer goed in. Topman Scott McNealy spoedde zich vervolgens naar het koffieland bij uitstek, Nederland, om daar in de Van Nelle-fabrieken de nieuwe Java-mare verder te verspreiden. Maar Van Nelle, dat was toch vooral thee?
Wat doe je als iemand je wil overnemen?
… je spant onmiddellijk een kort geding aan. Zowel JD Edwards als Peoplesoft hebben op het vijandige overnamebod van Oracle gereageerd met juridische acties. Zo gaan die dingen. JD Edwards eist van Oracle direct maar 1,7 miljard dollar schadevergoeding en een verbod om de overname door te zetten. Dat laatste beoogt Peoplesoft ook. Dat de databaseproducent Oracle er in ieder geval op uit is zijn concurrenten te beschadigen, lijkt me duidelijk. Maar is dat strafbaar?
Hoewel dit haantjesgevecht interessant is om te volgen, blijft de belangrijkste vraag wat de gevolgen van een overname zijn voor de gebruikers van Peoplesoft en JD Edwards. Duidelijk is dat die een gedwongen migratie voor hun kiezen krijgen, want Oracle wil met één coherent platform verder: de eigen Business Suite. Eén ding moet je Oracle nageven: aan duidelijkheid laat het bedrijf nooit te wensen over. Maar als je praat over een ‘vendor lock-in’, dan is dat me er ééntje. Database en alle belangrijke bedrijfsapplicaties van één leverancier, brr.
Kan Noord Korea opgelucht ademhalen dankzij SCO?
… wel als alle AIX-systemen echt uit de lucht moeten. Niemand lijkt meer veilig voor SCO. Na IBM weten inmiddels alle grote Linux-gebruikers, de Linux-distributeurs en zelfs de brave Linus Torvalds de hete adem van het op drift geraakte bedrijfje in de nek. Per dag stapelen de claims en eisen zich op. IBM kijkt nu al aan tegen een schadevergoedingeis van 3 miljard dollar! En SCO wil nu kennelijk wereldwijd defensiesystemen, weerinstituten, fabrieken en financiële instellingen platleggen om zijn zaak kracht bij te zetten. Want iets anders kun je toch niet lezen uit de melding dat de Unix-licentieverlening aan IBM wordt stopgezet. Dat betekent volgens SCO dat alle kopieën wereldwijd van AIX, de Unix-versie van IBM, moeten worden vernietigd. Tja. Ondertussen hebben we nog geen splintertje bewijs gezien. Alleen een analist van de Aberdeen Group mocht even meekijken naar wat identieke coderegels van Unix en Linux. Hij bevestigde dat er inderdaad code lijkt gekopieerd. Maar moet voor een paar honderd regels onrechtmatig gekopieerde programmacode de wereld worden stilgezet? Dat gelooft natuurlijk niemand, ook bij SCO zelf niet. Wordt vervolgd.< BR>
Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict-nieuws van de afgelopen week.