JD Edwards-gebruikers hoeven niet bang te zijn dat hun producten op de automatiseringsschroothoop belanden. Zowel Peoplesoft als Oracle zeggen er alle belang bij te hebben de programmatuur verder te ontwikkelen. Maar Peoplesoft wordt uitgefaseerd als de overname door Oracle doorgaat.
|
De twee ondernemingen hebben volgens hem een complementair portfolio. Hij wil een aantal zaken uitlichten die in zijn ogen sterk zijn bij JDE en zwak binnen de eigen organisatie. Die zullen zeer zeker voortzetting behoeven. "Zij zijn goed vertegenwoordigd op het AS/400-platform, hebben een uitstekende toepassing voor de vastgoedmarkt, programmatuur voor industriële toepassingen, goede oplossingen voor supply chain management en natuurlijk gaan we door met One World", verklaart Dubois, eraan toevoegend dat het nog wel prematuur is om nu al helderheid over het productenpakket te verschaffen. Hij verwacht dat de fusie in september afgerond zal zijn; als Oracle maar geen roet in het eten gooit.
Dubois zegt dat de voorbereidingstijd op de wens tot samensmelting (de due diligence) ook vooral is gebruikt om te beoordelen of de productenreeksen wel bij elkaar passen.
One World is de suite van bedrijfsprocessoftware waarmee JD Edwards in 1997 een brug wilde slaan tussen de AS/400-wereld en het client/server-tijdperk. Een vijftal ondernemingen dat de eerste versie heeft aangeschaft, klaagt de onderneming nu aan, omdat de software te veel fouten bevat. De volwassenwording van One World kreeg in 2000 gestalte en tegenwoordig is er sprake van een stabiel platform.
Linux-versies
Op de Peoplesoft Leadership Summit in Nijkerk sprak ook Rick Bergquist. Hij is de technische topman (cto) van het bedrijf. Hij voert aan dat gebruikers niet afhankelijk moeten zijn van één bedrijf, refererend aan Micorosoft. Bergquist kondigt aan dat alle producten van Peoplesoft tegen het einde van dit jaar zullen kunnen draaien op Linux. Dan gaat het om de Red Hat distributie op de 32 bits Intel chipset.
Hij vertelt dat de Linux-versies worden ontwikkeld op aandrang van gebruikers. "De infrastructuur van Linux is nu zo ver dat er bedrijfskritische applicaties op kunnen worden gedraaid. Daar hebben we op gewacht. We hebben laten onderzoeken waarom mensen zouden overgaan op Linux. Dan blijkt dat ze allemaal denken goedkoper uit te zijn. De een omdat hij minder licentiekosten heeft, de ander verwacht het systeem makkelijker te kunnen onderhouden, omdat hij een beroep kan doen op de open-source gemeenschap en ten slotte is er een grote groep die denkt te kunnen besparen op de hardware door Intel-machines te kunnen gaan gebruiken."
Bergquist zegt veel te hebben geïnvesteerd in de Linux-versies. Peoplesoft werkt op dit vlak nauw samen met IBM.
Geen downtime
De cto zegt te streven naar software die zichzelf als het ware installeert. "We lopen wat dat betreft nog ver achter op de hardwaresector. Vroeger was het een ramp om een printer of modem te installeren; tegenwoordig gebeurt dat automatisch." Juist programmatuur voor bedrijfsprocessen heeft een reputatie uiterst lastig te zijn om te implementeren.
Peoplesoft heeft vorig jaar fors ingezet op het faciliteren van de real time enterprise. "Daar gaan we mee door. Zo werken we aan de mogelijkheid om software te kunnen opwaarderen zonder de systemen gedurende een bepaalde tijd daarvoor te hoeven stilleggen. Binnen een real time bedrijf gaat de zon namelijk nooit onder." < BR>