Scott McNealy, president van Sun Microsystems, zegt dat de it-industrie af moet van het leveren van componenten voor it-infrastructuren. De topman trekt de vergelijking met de auto-industrie, waar klanten gewoon auto’s kopen, en geen onderdelen die ze zelf moeten integreren. "Best of breed is niet goed."
|
Allemaal uniek
"Alle datacenters zijn uniek. Dat is slecht. Het zijn niet eens varianten, maar echt verschillende soorten want ze kunnen ook niet paren." Sun wil met zijn N1-strategie het datacenter benaderen als één systeem, waarbij de verschillende servers, opslagsystemen en netwerkdelen niet meer zijn dan componenten. "De i in cio staat nu nog voor integratie, of infrastructuur, maar hoe dan ook niet voor informatie."
Concurrenten IBM en HP hebben gelijksoortige benaderingen om computergebruik tot nutsmiddel te verheffen. "Wij willen problemen oplossen met innovatie. IBM wil dat doen met alleen mankracht; gooi er maar meer Global Services-consultants tegenaan", haalt McNealy uit naar de concurrentie. Hij kondigt ook de komst aan van Project Orion; Suns nieuwe softwarestrategie. Daarbij integreert het bedrijf al zijn serversoftware in zijn Unix-variant Solaris om die gehele softwarestapel (stack) – getest en wel – elk kwartaal te verversen.
Diensten afnemen
Op termijn ziet de Sun-president de klandizie verschuiven van bedrijfsgebruikers naar dienstenaanbieders. "Het kopen van software is straks iets van het verleden. Het kopen van computers ook. Je hebt toch ook geen waterbron in je achtertuin, of een telefooncentrale in je kelder? Oké, ik heb thuis wel een telefooncentrale, en een datacenter, maar ik ben dan ook de ceo van een computerbedrijf."
McNealy voorspelt dat het bedrijfsleven overgaat naar dienstenafname. Hij noemt online-veiling eBay, mail-leveranciers als Yahoo en Comcast, en erp-aanbieder Salesforce.com als voorbeelden van dergelijke gift-wrapped software. Daarnaast onderscheidt hij plastic-wrapped software: de geïntegreerde of ingebedde applicaties en bijbehorende diensten van gsm-telefoontoestellen, veelal draaiend op Java.
Tot slot is er volgens de Sun-topman nog rack-wrapped software, wat zijn bedrijf levert aan en voor internet- en dienstenaanbieders (asp’s). "Je hebt dan kant-en-klare servers in racks met het besturingssysteem plus de software, voor clustering, het bestandssysteem, opslag, mail, portalen, virtualisatie en beheer." Overigens zal Suns serversoftware nog wel als losse producten verkrijgbaar zijn. Orion is dus niet de enige weg voorwaarts.< BR>