Vorige week presenteerde het kabinet Balkenende II de regeringsverklaring. Computable peilde de reacties in de branche op de plannen met ict van de nieuwe regering. Optimisme heeft de aanvankelijke scepsis overwonnen, maar de lakmoesproef blijven toch de daden van Balkenende cum suis.
Michel van der Bel, directeur van Microsoft Nederland, is positief over de regeringsplannen: "Het kabinet ziet ict nu duidelijk als middel, en niet meer als doel op zich. Wij zien die focus op de toepassing van ict als volwassenheid, bijvoorbeeld in de manier waarop de zorg, toch de meest kennisintensieve sector, wordt aangepakt."
Ook IBM is tevreden. René Coppens, public sector manager: "De woorden zijn goed, en er lijkt een gezonde component ict in te zitten. Je moet daarvoor wel tussen de regels van het akkoord door lezen. Er is goed ingezet op procesvernieuwing en de relatie met de burger. Dat geeft meer vertrouwen dan een aantal jaren geleden."
Doe-club
Prof. dr. Victor Bekkers, hoogleraar bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, ziet voldoende aanknopingspunten in het regeerakkoord waar ict een rol in kan spelen, zoals in het terugdringen van de administratieve lasten. "Een goed voorbeeld hiervan is de uitspraak van minister Zalm dat hij kleine bedrijven wil verplichten hun aangifte elektronisch te doen." Hij plaatst wel een kanttekening: "De grootste winst behaal je door kritisch te kijken naar de regels."
Bernd Taselaar, directeur van Fenit, vindt het belangrijk dat er in het hoofdlijnenakkoord aandacht is voor innovatie. "Maar naast die aandacht moet er ook invulling komen. Het is belangrijk dat de Innovatieraad een doeclub wordt."
Van der Bel sluit zich hierbij aan: "De afgelopen jaren hebben we veel overlegstructuren gehad, dit is dé kans op een doorbraak." Ook voor Coppens hangt veel af van de uitvoering van de regeringsplannen: "Decentrale uitvoering klinkt goed, maar er is wel centrale aansturing nodig. Het poldermodel is gericht op overleg en consensus, maar als er werkelijk iets moet gebeuren, heb je niets aan het poldermodel; dan moet je van bovenaf de regie voeren."
Durf
Taselaar: "Wat je vaak bij de overheid ziet is versnippering van initiatieven. Wij pleiten ervoor om niet steeds opnieuw het wiel uit te vinden. Daarbij speelt het innovatieplatform een belangrijke rol." Van der Bel: "Nu zijn durf en vooruitgangszin nodig. Ik wil niet teveel druk op de ketel zetten, maar uit verschillende internationale rapporten blijkt dat voor Nederland veel signalen op rood staan. Het is bijna nu of nooit."
Victor Bekkers wil echter voor een deel de bal terugkaatsen: "Nu is de uitdaging voor de ict-sector om zich te verbinden aan bestuurlijke en maatschappelijke vraagstukken door de toegevoegde waarde van ict, bijvoorbeeld in de zorg, aan te tonen. Het huidige regeerakkoord geeft perspectief op die vermaatschappelijking." < BR>