Minister Zalm (Financiën) zal het bedrijfsleven binnen een tot twee jaar verplichten de belastingaangifte elektronisch in te dienen. Dit verklaarde hij eerder deze week in een interview met de Volkskrant.
Het besluit van Zalm volgt op de lauwe interesse van het bedrijfsleven voor het doen van elektronische aangifte, waarvan de Belastingdienst eerder al melding maakte (‘Belastingdienst baalt’, Computable, 30 mei 2003). Slechts 1 procent van de bedrijven leverde de belastingaangifte over 2002 digitaal aan. De Belastingdienst noemde dit percentage ‘dramatisch laag’ en zou graag zien dat er een politieke beslissing wordt genomen om elektronische aangifte voor bedrijven in het vervolg verplicht te stellen.
Niet eenvoudig
Zalm zegt in de Volkskrant het bedrijfsleven op korte termijn al te kunnen verplichten tot elektronische aangifte, omdat ondernemingen allemaal een boekhouder met een computer hebben. Of het Nederlandse bedrijfsleven daar net zo over denkt, valt te betwijfelen. In een reactie op ‘Belastingdienst baalt’ stelt een administratiekantoor uit Drachten dat de elektronische aangifte voor ondernemers niet zo eenvoudig is als voor particulieren (zie ‘Fiscaal balen’, pagina 35). De ondernemer zegt er dankbaar gebruik van te willen maken, maar pas als de Belastingdienst de aangifte simpeler heeft gemaakt.
Dit jaar konden bedrijven alleen hun winstaangifte elektronisch indienen. De Fiscus zegt evenwel vaart te willen zetten achter het hele proces van elektronische belastingheffing en wil de aangifte van alle soorten belasting op digitale wijze aangeleverd krijgen. Nu kunnen bedrijven nog via allerlei verschillende manieren hun belastingaangiften indienen. Op de lange termijn moet internet het primaire communicatiekanaal worden.
De Belastingdienst heeft bij de invoering van digitale aangifte voor bedrijven een misrekening gemaakt. De aangifte voor particulieren was wel een succes, maar daar waren de diskettes gratis en de drempel dus laag. Bedrijven moeten nu een module aanschaffen en die integreren in bestaande software, en dat kost geld. < BR>