Linus Torvalds, de geestelijke vader van Linux, gaat zich voortaan exclusief bezig houden met het besturingssysteem. Hij verlaat chipsproducent Transmeta en treedt in dienst van Linux-promotor Osdl.
De Fin wordt ‘Osdl Fellow’ en zal aan het hoofd staan van een virtueel team aan ontwikkelaars in de hele wereld. Die maken onder meer gebruik van de twee datacenters die Osdl heeft in Amerika en Japan. In feite had Torvalds nu al die functie, maar combineerde hij die met zijn job bij Transmeta.
Enkele maanden geleden waren er binnen de Linux-gemeenschap klachten dat het te lang duurde voor bepaalde verbeteringen aan de kernel uitgevoerd werden, Die vertraging werd toegeschreven aan tijdsgebrek van Torvalds.
Torvalds zegt zelf dat hij er een beetje een raar gevoel bij heeft om de job die hij al twaalf jaar uitoefent nu ook full time te gaan doen. "Met de komst van versie 2.6 van de Linux kernel is het echter belangrijker om me daar volledig op te concentreren."
top
Jammer dat het uitbrengen van een nieuwe kernel een beetje afhankelijk is van 1 persoon.
Wat als deze beste man vandaag of morgen overlijd of vermoord wordt… wie gaat zijn werk dan overnemen???
Dan gaat er een machtstrijd plaatsvinden zoals dat ook binnen ’traditionele’ bedrijven bij tijd en wijle gebeurt.
Jammer, maar laten we toch niet op de zaken vooruit lopen.
Ik denk dat de linux communitie hier ook maar eens over na moet gaan denken. Als ik dit zo hoor dat de feitelijke bron van de software van 1 iemand afhankelijk is, ga ik er toch echt over denken om over te stappen op nieuwe workstations gebaseerd op Windows XP met een Windows Server 2003 omgeving.
Qua support een stuk zekerder; gaat Bill dood, het voortbestaan van windows is toch wel een stuk zekerder wat dat betreft
Wat een onzin om het voortbestaan van een besturingssysteem aan één persoon te koppelen!
De bron is niet afhankelijk van 1 persoon, maar de regie is wel in handen van 1 persoon, n.l. Linus Torvalds.
Zou Linus ons ontvallen, dan zal via bv een stemronde iemand anders uit de community het stokje overnemen. Daar ben ik zeker van.
Wil je support op Linux dan moet je zeker niet bij Linus aankloppen maar met een bedrijf gespecialiseerd in Linux, bv RedHat of SuSE. Die zorgen voor de support. (Hardstikke zeker, want er zijn heel wat bedrijven die Linux-support kunnen leveren)
Heel erg eens met Mark zijn opmerkingen. Zonder Linus geen Linux geldt al lange tijd niet meer; dat is juist de kracht van open source! Wellicht word de ontwikkeling van Windows gedreven door een enkeling die anoniem achter de Microsoft brand werkt!
Ik wil daar nog iets aan toevoegen; waarom doen we altijd zo moeilijk als er een enkele stralende ster in een organisatie zit die zorgt voor richting en momentum? Altijd die opmerkingen over ’te afhankelijk’ en ‘onder de bus komen’ (‘vermoord’ las ik nu zelfs!)…. Als morgen een tweede Cruyff opstaat die het Nederlandse elftal tot grote hoogten kan brengen moet niemand klagen; gewoon dat talent gebruiken zolang het kan en zorgen dat er een team is om hem / haar te ondersteunen.
Onzin? We hebben het niet over het voortbestaan van het besturingssysteem. Het gaat over het uitbrengen van nieuwe kernels of, zoals je het al noemt, de regie. En of de regie via stemrondes overgenomen gaat worden, of dat iemand dat opeens blijkt te doen, dat zullen we wel zien. Maar het kan geen kwaad daar van tevoren over na te denken. Opvolgingskwesties gaan meestal gepaard met gedoe.
Support is meer dan voldoende beschikbaar, dat is geen issue meer. Van kleine tot mega bedrijven.