Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: Zijn we blij met pleisters? Alles nog rustig in de erp-wereld? Kan een bank beter rekenen dan IDC?
Zijn we blij met pleisters?
… op de wonde wel, op een open rug niet. Geen software zonder ‘patches’ – in Nederland ook wel pleisters, lapmiddelen of reparatieprogramma’s genoemd. De kwaliteitsborging van software verschilt aanzienlijk per leverancier, maar geen van hen ontkomt er aan achteraf fouten te moeten herstellen, uitbreidingen toe te voegen of beveiligingsrisico’s te elimineren. Het alom aanwezige Microsoft is de meest in het oog springende verspreider van ‘patches’. Bijna wekelijks licht op het Windows-bureaublad het Update-icoontje op. Dit geautomatiseerde distributiesysteem is een groot goed, maar met de diarree aan patches die Microsoft uitbrengt, is het nauwelijks mogelijk bedrijfsnetwerken up-to-date te houden. Veelzeggend is dat bij meer dan negentig procent van de geslaagde aanvallen gebruik is gemaakt van een lek waarvoor Microsoft al patches heeft uitgebracht. Een ander probleem is dat de installatie van elk reparatieprogramma weer risico’s meebrengt. Twee weken beroofde bijvoorbeeld een beveiligingsupdate talrijke Windows XP-gebruikers van hun internetverbinding; zo zijn er legio voorbeelden. Het goede nieuws is dat Microsoft vorige week op Tech Ed bekend maakte de procedures voor ‘patchmanagement’ meer bedrijfszeker en vooral eenvoudiger te gaan maken. Onderdeel daarvan is dat het aantal update-procedures wordt teruggebracht van acht naar twee: één voor besturingssystemen en één voor applicaties. Uiteindelijk komt er één systeem: geen pleister op de wonde maar een doekje voor het bloeden.
Alles nog rustig in de erp-wereld?
… nee, het stormt, en hoe! Een tornado raast door de meestal zo rustige sector. Eerst werd Baan samengevoegd met SSA; toen kondigde Peoplesoft de overname van JD Edwards aan en ten slotte bracht Oracle vlak voor Pinksteren een vijandig bod uit op Peoplesoft. Marktleider SAP lijkt in het windstille oog van de tornado te verkeren, want verder verandert de topvijf in de sector bedrijfsapplicaties met de dag. De samenvoeging met SSA lijkt me voor Baan een zegen, die van JD Edwards en Peoplesoft risicovol maar niet zonder belofte. Maar wat is Oracle eigenlijk aan het bekokstoven?
Feit is dat de sector van bedrijfsapplicaties onder druk staat. De grote groei is eruit en met Microsoft dient zich op termijn een nieuwe krachtige concurrent aan. De meeste spelers hebben moeite de eindjes aan elkaar te knopen. Oracle’s geplande grote sprong voorwaarts in deze sector is maar ten dele gelukt.
Gezien de timing willen Larry Ellison c.s. in de eerste plaats de samenvoeging van Peoplesoft en JD Edwards frustreren. Succes lijkt verzekerd. Ga maar na. Stel dat het na wat loven en bieden lukt om Peoplesoft in te lijven. Oracle zal dan het merk Peoplesoft en JD Edwards in stappen laten verdwijnen of JD Edwards alsnog proberen uit te roken. Het andere scenario is dat de Peoplesoft-aandeelhouders zich blijven verzetten. Dan volgt waarschijnlijk een langdurige overnamestrijd, die de potentiële klanten van Peoplesoft en JD Edwards kopschuw zal maken. Allebei geen fijne scenario’s voor de Peoplesoft-leiding. Om over die van JD Edwards maar te zwijgen. Geen wonder dat Peoplesofts topman Conway Larry Ellison van monsterachtig gedrag beschuldigde.
Kan een bank beter rekenen dan IDC?
… volgens Merill Lynch is Linux wél goedkoper dan Windows. Steve Ballmer bestempelde Linux naast IBM nog eens als de grootste bedreiging van Microsoft. De vorige week zal hem niet vrolijker hebben gemaakt. Partner Intel testte een 32-processor Linux-systeem en stelde vast dat Linux inmiddels bijna net zo schaalbaar is als Windows; op het Linux Enterprise Forum legde Merill Lynch uit waarom de vervanging van de Windows-infrastructuur door Linux de bank miljoenen dollars gaat schelen. In december kwam IDC nog met een – overigens door Microsoft gefinancierd – onderzoek dat Windows 2000-servers op langere termijn vaak goedkoper in gebruik zijn dan Linux. Omdat de uitgangspunten (type applicaties en infrastructuur) totaal verschillend waren, weerlegt het ene onderzoek niet per se het andere. Maar de hoofdonderzoeker van Merill Lynch verzekert dat zijn cijfers kloppen: "we zijn een bank, rekenen kunnen we wel".< BR>
Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict-nieuws van de afgelopen week.