Vier Rotterdamse studenten besloten in 1981 een systeemhuis op te richten dat begon met de verkoop van Data General minicomputers in combinatie met een boekhoudprogramma. Op het laatste moment haakte één van de vier af, maar de gekozen naam, Quadrant (naar de vier kwadranten die een cirkel vormen), bleef toch bestaan.
Hans Eschauzier, Ton Karelse en Wim Wijting stortten zich op hun nieuwe bedrijf, maar de zaken liepen niet meteen storm. "Zo’n Data General mini, nu in onze ogen een enorm apparaat dat bijna niets kan, moest toen toch rond de zeventigduizend gulden opbrengen, voor één gebruiker. Dat was dan wel inclusief programmatuur en printer, maar het bleef een hoop geld. Door die prijs verkochten we ze nauwelijks", lacht Eschauzier.
[ klein maar fijn ] De beeldvorming van de Nederlandse ict-bedrijfstak wordt vaak gedomineerd door grote dienstverlenende bedrijven. In dat geweld dreigen kleinere bedrijven onderbelicht te blijven. Ten onrechte. Computable stelt ze stuk voor stuk aan u voor: van piepjong tot middelbare leeftijd en met nooit meer dan zo�n zeventig medewerkers. En altijd: Klein maar Fijn. Alle afleveringen: |
Weinig succes
Het uitblijven van succes vormde voor Karelse en Wijting aanleiding om hun heil buiten de deur te zoeken, maar Eschauzier hield stug vol. In 1982 kwam Cees Scholten erbij, eigenaar van een reclamestudio en de toenmalige huisbaas van Quadrant. Rond die tijd won de microcomputer voorzichting aan populariteit, een markt waar Eschauzier en Scholten dankbaar indoken. "We kozen voor de Piccolo, een Deens product. Nog niet goedkoop hoor, rond de twintigduizend gulden voor een apparaat met twee 8-inch diskettestations van 900 KB." Aangezien het boekhoudprogramma dat op de Data General mini draaide, niet werkte op de Piccolo, zag Quadrant zich genoodzaakt QAS, het Quadrant Administratie Systeem, te ontwikkelen. Ook daarvan bleef het succes in eerste instantie uit, totdat in 1983 met de komst van de personal computer, QAS omgebouwd werd tot een nieuw standaardboekhoudpakket voor op de pc.
Amerikaanse verkoopmethode
Uit Amerika waaide de verkoopmethode van Borland over. Dat bedrijf had veel succes met het tegen een lage prijs aanbieden van een goed product. Door de lage prijs werden er zoveel producten verkocht, dat er daardoor toch een hoge totale opbrengst werd gerealiseerd. Quadrant besloot deze methode met een omweg toe te passen door Computers Direct als partner in te schakelen. Dat bedrijf bracht het QAS-pakket uit onder de naam Queen, waarna er in het eerste jaar 2500 stuks van werden verkocht.
In 1987 bracht Quadrant het boekhoudpakket King op de markt, een uitgebreidere versie van Queen, die inmiddels is uitgegroeid tot een van de toonaangevende boekhoudpakketten voor het mkb in Nederland. Het bedrijf richtte zich vanaf dat moment uitsluitend op het ontwikkelen van standaardsoftware. Er werden een verkoopafdeling en een helpdesk ingericht en het dealernet groeide naar ongeveer zeshonderd verkooppunten. In 1989 verhuisde het bedrijf van Rotterdam naar Capelle aan den IJssel.
Halverwege de jaren negentig verliet Cees Scholten het bedrijf. Karelse bleef al die jaren bevriend met Eschauzier door hun gedeelde passie voor modelbouw-treinen en klassieke Peugeots. Na 18,5 jaar kwam hij weer terug bij Quadrant om daar commercieel adjunct-directeur te worden. Er werken vandaag de dag vijftig mensen bij de onderneming. Karelse: "Dat is het maximum, we hoeven niet zo nodig meer te groeien. Met dit aantal hebben we een overzienbare organisatie die overal op in kan spelen." Quadrant is de afgelopen jaren bezig geweest met het omzetten van het boekhoudpakket van Dos naar Windows en heeft het pakket onlangs ook uitgebreid met webmogelijkheden.< BR>