Organisaties neigen er volgens onderzoeksbureau Butler toe zich bij consolidatieprojecten te concentreren op de wildgroei aan servers. Butler raadt echter een veelomvattende aanpak aan, waarbij opslag een belangrijke rol speelt.
In het rapport ‘Server and storage consolidation, optimising it-infrastructure to meet the demands of the enterprise’ neemt het onderzoeksbureau opslagsystemen en infrastructuren mee als belangrijk element van de algehele it-omgeving. "Concentreren op serverconsolidatie is te simplistisch", aldus het rapport. "Wij raden een holistische benadering aan waarbij allerlei consolidatiemethodes, zoals centralisatie, data-integratie en gecombineerde systeembelastingen (workloads), tegelijk worden toegepast. Die verschillende methodes zijn namelijk vaak afhankelijk van elkaar."
Ook in het geval van zo’n overkoepelende benadering dienen bedrijven een inventaris te maken van hun it-omgeving, adviseert Butler. Daarnaast dienen algemene beheerhulpmiddelen al in gebruik te zijn. "Het is niet verstandig om wat voor consolidatie dan ook uit te voeren als een goed beeld van de huidige omgeving ontbreekt."
Gegevensgroei
Dat betreft niet alleen de fysieke opslagapparatuur, maar ook de gegevens die daar op staan en de verschillende applicaties en gebruikers die de data genereren of er toegang toe hebben. De exponentiële groei van bedrijfsdata en de – mede daardoor – toenemende problemen met backup nijpen organisaties tot het nemen van dringende stappen om hun opslagsystemen te consolideren. Butler onderstreept met deze uitspraken deels de boodschap van de opslagleveranciers.
Het bureau voegt daar echter aan toe dat het niet gelooft in grote, universele projecten. "Veel it-leveranciers, vooral die met aanzienlijke dienstverleningstakken, beweren dat dit de weg voorwaarts is. Wij vinden echter dat systeeminschatting en -planning niet slechts de eerste fase is van een consolidatieproject, maar dat het een integraal onderdeel moet zijn van het continue proces van beheer en verbetering."
Nas en san
De opkomst van nas (network attached storage) en san-technologie (storage area network) biedt volgens Butler veel goeds. "Het ict-management moet bedrijfsgegevens, het levensbloed van de organisatie, onder controle zien te krijgen. Nas en san bieden daartoe de mogelijkheden. Het probleem ligt niet in de vaste kosten van opslag, maar in de sterk stijgende bijkomende kosten voor onder meer beheer, backup en bescherming van data."
Butler zegt dat beide opslagtechnologieën, vaak gezien als concurrenten, hun nut hebben voor specifieke doeleinden. "Dat verschilt per onderneming, al naar gelang de omstandigheden. Bijvoorbeeld wanneer netwerkbandbreedte een probleem is, of het binnenkort wordt."
Haaks op het huidige klimaat van besparingen staat volgens Butler de boodschap van it-leveranciers. Die roepen klanten op te investeren in nieuwe it-producten of in it-consultants en specialisten, zodat ze vervolgens kunnen profiteren van consolidatieprojecten. Het onderzoeksbureau ziet echter meer heil in een gebalanceerde samenwerking tussen leverancier en klant, die uiteindelijk meer voordeel oplevert voor beide partijen.< BR>