Nu de ict-budgetten onder druk staan is het niet meer van de tijd om gedane investeringen helemaal weg te gooien en overnieuw te beginnen. Dat zorgt er voor dat bij iedere organisatie van enige omvang de rivaliserende platformen Java en .Net aanwezig zullen zijn, vindt analist Rob Hailstone van IDC Research. Gelukkig zijn er de nodige standaarden om alles samen te lijmen.
|
"Java is de beste omgeving voor het ontwikkelen van toepassingen met een hoge belasting in grote bedrijven. .Net heeft dan weer meer slaagkansen bij kleinere ondernemingen en bij grote ondernemingen voor toepassingen op departementaal niveau. Het slagveld wordt dus wel degelijk de middenmarkt waar de twee elkaar ontmoeten. Beide omgevingen zijn gedoemd om samen te werken en daar zijn ook de nodige standaarden voor. Webservices moeten die coëxistentie waarmaken. De wereld zit niet meer zo in elkaar dat alles compatibel is, dus moeten leveranciers hun producten zo bouwen dat ze met andere kunnen samenwerken. Bedrijven hebben trouwens niet meer de gewoonte alle investeringen weg te gooien en te vervangen door iets anders. Dus moeten nieuwe toepassingen geïntegreerd kunnen worden binnen de bestaande omgeving."
Zijn beide omgevingen volwassen geworden?
"Dat hangt af van de manier waarop je ernaar kijkt. Java is een meer volwassen omgeving, want .Net is echt wel een hele belangrijke verandering voor het bestaande Windows-platform. Anderzijds heeft Java geen webservices inherent ingebouwd, en bij .Net is dat wel het geval. .Net heeft meer complete webservices mogelijkheden en dat is een troef."
Welke strategie moet een softwareleverancier volgen?
"Als je praat over de bekende pakketleveranciers, dan doen zij er het beste aan op dat terrein te blijven dat ze het beste beheersen. Als ze gewend zijn aan vooral Java te gebruiken, dan moeten ze dat blijven doen. Hebben ze meer met Windows, dan houden e het beste dat platform vast. Er is voor hen geen enkele reden om te veranderen."
"Wie nieuw als toepassingsleverancier in de markt komt, kan zijn keuze het beste afstemmen op de markt die hij wil bereiken. Ligt zijn focus op bedrijfskritische toepassingen binnen grote ondernemingen, dan kan het bedrijf het beste met Java in zee gaan."
Heeft Java zijn belofte inzake herbruikbaarheid al ingelost? Hoe vaak worden tegenwoordig al componenten hergebruikt?
"Het klopt dat er in de Windows-omgeving meer componenten verhandeld worden. Voor Java zijn er toch een aantal bedrijven die al een fraaie omzet maken met componenten. Webservices zullen dat nog versterken. Want deze brengen een heel ander soort componenten naar boven. Eerst dachten we dat het kleine toepassingen waren die als componenten verkocht zouden worden. Voor webservices gaat het echter om veel groter componenten. Anderzijds voelt niemand er voor om alle .Net componenten als een webservice te gaan aanbieden."
Welke markten bevorderen .Net en Java? Bij Java wordt bijvoorbeeld veel de nadruk gelegd op mobiele toepassingen.
"Microsoft is ook altijd al heel sterk geïnteresseerd geweest in alles wat met het mobiele gebeuren te maken heeft. Alleen komt het op de timing aan. Er is geen mens die momenteel weet wanneer die gigantische markt voor mobiele toepassingen gaat loskomen. Wie dan de juiste producten voor de juiste behoeften heeft, zal het goed doen."
"Anderzijds is er een algemene trend in de zakelijke wereld waarbij bedrijven vooral gaan kijken naar een snelle pay-back of return on investment (roi) van hun bestedingen. Vroeger had je nog het fenomeen dat bedrijven investeringen op een termijn van twee jaar wilden terugverdienen, nu willen ze dat al na negen maanden of zo. Dat heeft zijn effect op het soort investeringen dat ze willen doen. Het betekent met name ook dat er geen grote risicovolle projecten meer ondernomen worden. De bedrijven kijken veel eerder naar kleine projecten die snel geïmplementeerd kunnen worden en die dan ook snel hun investering opbrengen. Tegelijk moeten ze dan wel ook in de gaten houden dat al die kleine projecten binnen een enkel raamwerk blijven. Het belang van deze evolutie voor Java en .Net is dat bedrijven er niet in geïnteresseerd zijn hun mensen telkens te gaan hertrainen voor iedere nieuwe toepassing die ze willen ontwikkelen. Dat houdt in dat ze zullen vasthouden aan de platformen waarvoor ze al gekozen hebben. De kennis waarover ze nu beschikken, die zullen ze ook houden."
Op Java One kondigt Sun tools aan die Microsoft-ontwikkelaars naar Java moeten overhalen. Hoe groot zijn de slaagkansen voor Sun?
"Zowel Sun als Microsoft ondernemen inderdaad pogingen in die zin. In de praktijk gaat dat echter niet. Waar hun pogingen wel voor zorgen is dat het misschien simpeler zal worden om in beide technologieën te gaan werken. Indien Sun het zo makkelijk maakt om ook met Java te gaan werken, dan kan de Microsoft kenner ook wel eens op het andere platform gaan werken."
Hoe staat u tegenover de rol van Sun in het ontwikkelingsproces van Java?
"Indien je me die vraag vier jaar geleden gesteld had, dan had ik je verteld dat ik problemen heb met de rol van Sun. Ik zou je verteld hebben dat Java bij een standaardenorganisatie hoorde. In de praktijk merken we nu echter wel dat het werkt. De rest van de ict-industrie ligt er niet meer van wakker. Sun is niet al te monopolistisch en uiteindelijk werkt het ontwikkelingsproces alsof het wel degelijk door een standaardenorganisatie begeleid wordt."
Hoe ziet u de verdere strijd tussen Java en .Net?
"Java en .Net zullen elkaar in balans houden. Microsoft en IBM werken veel met elkaar samen op het vlak van standaarden. Ze weten wat er moet gebeuren om tot standaarden te komen en zorgen er ook voor dat ze snel in producten worden omgezet. In Java en .Net zijn het wel degelijk de standaarden die de technologie voortdrijven."< BR>