Door de koppeling van programmeerbare apparaten aan (inter)netwerken en toepassing van rfid of smartcards, verwacht IBM een nieuwe integratie van bedrijfsprocessen. Ook voor de consument komen er nieuwe mogelijkheden, zo demonstreert het Futurelife-huis bij Zürich.
Met de naam ‘e-Business to Smart Machines’omschrijft IBM de integratie in bedrijfsprocessen van apparaten die met een netwerkverbinding informatie verschaffen en ontvangen. Zo zijn de meetinstrumenten waarmee Chevron het transport van olieproducten door pijpleidingen registreert, draadloos gekoppeld aan een factureringssysteem. De Metro-supermarkt gebruikt rfid-tags (‘radio frequency identification’) en een netwerk van rfid-lezers om goederen te volgen vanaf het distributiecentrum tot het moment dat de klant betaalt. Het systeem automatiseert ook diefstalpreventie en voorraadbeheer.
Vorige week gaf IBM in het researchlaboratorium in Zürich uitleg over zijn activiteiten op dit gebied, dat wordt opgedeeld in: industrieel, voertuigen, thuisgebruik en kaarten, allen met het voorvoegsel ‘smart’.
De onderliggende technologieën zijn niet nieuw, zo benadrukt het bedrijf. Het zijn vooral de laaggeprijsde elektronische componenten, de alomtegenwoordigheid van internet en de lagere kosten van pakketgestuurde (draadloze) netwerken, waardoor ‘smartmachine’-applicaties nu mogelijk worden. IBM richt zich hierbij zowel op integratie met middleware als op toepassing in ‘eind-tot-eind’-oplossingen.
Onder meer vanwege de samenwerking van technieken en systemen heeft IBM gekozen voor gevestigde infrastructuren en open standaarden. Denk bij het eerste aan het elektriciteitsnet en ‘wireless’ en bij het tweede vooral aan de Osgi-standaard (‘open services gateway initiative’).
Internetprotocollen
Osgi is te beschouwen als een groep internetprotocollen voor communicatie tussen apparaten en vormt de ruggengraat van ‘smart home’-toepassingen, aldus IBM.
Het is gebaseerd op Java en ook dat is een standaard waar IBM zich met verschillende implementaties aan verbonden heeft. Verder ondersteunt het bedrijf EMV (Europay MasterCard Visa) voor smartcards.
Die kaarten kunnen binnen ‘e-business to smart machines’ niet alleen een rol spelen als debet- of creditcard, maar ook in verificatie en personalisering. Ook hier is niet zozeer de zelfstandige functie, maar de integratie in een ruimer geheel van belang.
‘Asset Monitoring’ ofwel het beheren van bedrijfsmiddelen is ook een toepassing. Door kritische parameters te volgen en zonodig automatisch meldingen te genereren, kunnen machines preventief worden onderhouden.
In het Futurelife-huis, dat op twintig minuten rijden ligt van het Zürich researchlab, is de ‘smart home’-sector aanschouwelijk gemaakt. Dit huis is geen showroom vol met gadgets, maar een (goede) middenklassewoning waarin een gezin met twee kinderen daadwerkelijk woont. Het enige bijzondere aan de familie Steiner is dat zij voor sponsors als IBM de klimaatbeheersing aan bezoekers laat zien, alsmede de multi-media, de menugestuurde keukeninrichting, de boodschappen met rfid die automatisch besteld kunnen worden, de voordeur die reageert op de sleutel in de binnenzak (handig met volle tassen), de buitenkoelkast die met een eenmalige pincode door een bezorger geopend kan worden, de hometrainer die energie terugkoppelt en de zelfsturende tuinsproeiers. En misschien is het bijzonder dat Steiner nooit het gras maait – dat doet de met zonnepanelen uitgeruste grasmaaier zelfstandig.< BR>