De Belgische informaticus is er vorig jaar in beloning op vooruit gegaan, is vrij tevreden over zijn loon, maar klaagt wel over een gebrek aan opleiding. Dat zijn de belangrijkste conclusies van de salarisenquête die ons Belgische zusterblad Data News uitvoerde.
Hoeveel verdient de Belgische informaticus De salarisenquête van Data News berekent geen gemiddelden inzake beloning, maar klasseert de functies in looncategorieën. Voor iedere functie wordt een mediaan berekend: wie zich in een bepaalde mediaangroep bevindt, weet dat er evenveel informatici zijn die minder verdienen dan hemzelf, en evenveel die meer verdienen. Hieronder geven we de mediaangroepen aan per functie. De bedragen slaan op bruto maandsalaris in euro, dus zonder extra’s als maaltijdcheques of onkostenvergoedingen.
|
Heilige koe
Net als bij vorige edities van de salarisenquête blijkt dat de extraatjes nog steeds belangrijk zijn. In volgorde van belang zijn dat de dertiende maand, aanvullende ziektekostenverzekeringen, aanvullende pensioenverzekeringen en de ‘auto van de zaak’. Deze laatste wordt vooral in de ict-sector zelf zeer gewaardeerd. Liefst 62 procent van de respondenten uit de ict-sector beschikt over een bedrijfswagen. Informatici die buiten de ict-sector werken krijgen maar in 26 procent van de gevallen een auto toegeschoven. De bedrijfswagen blijft trouwens de heilige koe van de Belgische informaticus. Ook in tijden van economische crisis zegt 60 procent van de Belgische automatiseerders dat ze niet akkoord gaan met een kleinere wagen. Vreemd genoeg houden Vlaamse informatici meer aan hun krachtige wagen vast dan hun Franstalige collegae.
Salarisformule Meer dan 1500 Belgische informatici werkten dit jaar mee aan de negentiende editie van de Data News salarisenquête. De resultaten werden gepubliceerd in Data News 21 van 6 juni. De resultaten kunnen ook nagelezen worden op de website http://www.datanews.be. Op basis van het onderzoek schreef redacteur Guy Kindermans ook een uitgebreid rapport dat vanaf deze zomer te koop is. Het rapport bevat onder meer een formule die gebruikt kan worden voor het berekenen van de beloning per automatiseringsfunctie. Deze formule houdt rekening met elementen als de streek waar de informaticus werkt, zijn leeftijd, type werkgever en opleidingsniveau. |
De Belgische informaticus vindt het beloningspakket best te pruimen: bijna 80 procent noemde zichzelf ‘nogal’ tot ‘zeer’ tevreden.
Een opvallend resultaat in de Data News salarisenquête is nog dat slechts 37 procent van de respondenten aangaf dat op hun it-afdeling banen sneuvelden. Meestal gebeurde dat in het kader van uitbestedingsprojecten (42 procent van de ondervraagden zegt dat bij hen een deel van de taken werd uitbesteed). Een kwart van de deelnemers zegt zelfs dat er vorig jaar mensen bijkwamen op de afdeling.
Ondanks alle tevredenheid kijkt toch bijna een kwart van de deelnemers uit naar een andere baan. Argumenten die hen over de streep kunnen halen zijn een hoger salaris, de bedrijfssfeer, jobzekerheid en sneller, dan wel minder woon/werkverkeer.
Geen opleiding
Uit eerdere onderzoeken van Data News bleek al dat bedrijven zelfs in economisch voorspoedige tijden de geldkraan toedraaien wanneer het op opleidingen aankomt. De resultaten van het nieuwste onderzoek zijn echter ronduit dramatisch te noemen: een kwart van de ondervraagden zegt vorig jaar geen enkele dag opleiding te hebben genoten. Vooral de beroepscategorie programmeurs scoort slecht. Daar kreeg liefst 45 procent van de respondenten geen enkele dag training. Vreemd genoeg zijn de meest populaire opleidingen toch rond programmeertalen en ontwikkelingsmethodologieën. Vooral kleine bedrijven besparen op opleidingen. Bij grote ondernemingen kreeg slechts een op de vijf respondenten vorig jaar geen cursusbudget los. Ook voor dit jaar zijn de vooruitzichten op training niet positief. Zeventien procent van de deelnemers aan de enquête gaat ervan uit dit jaar geen enkele lesdag mee te zullen maken. Daarbij valt op dat netwerk- en telecomspecialisten het meeste hopen dit jaar op schoolbanken terecht te komen.< BR>