Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: Hoeveel kost de euthanasie op Netscape? Wat is ‘hot’ in de applicatiesector? Wanneer is Bluetooth nu eens af?
Hoeveel kost de euthanasie op Netscape?
…750 miljoen dollar. Het kost een centje maar dat zijn we ook van het gezeur af, moeten ze bij Microsoft gedacht hebben. En voor 750 miljoen dollar kochten Ballmer c.s vorige week ‘Netscape-aanklacht’ van AOL Time Warner af. Het anti-monopolieproces was al met een sisser afgelopen, maar via deze schikking hielp Microsoft ook de bekendste aanklacht – dat Microsoft de Netscape-browser met oneerlijke praktijken had weggeconcurreerd – definitief de wereld uit. Bij AOL Time Warner, dat inmiddels alle roergangers van de ‘nieuwe economie’ heeft weggewerkt, zal men ook tevreden zijn over de uitkomst. Het is daar weer gewoon ‘business as usual’, en dan is een aflaat van 750 miljoen dollar buitensporig veel geld. Het nieuwe realisme leidt zelfs weer tot samenwerking tussen beide giganten op het gebied van ‘messaging’ en digitale media. Bovenden mag AOL Time Warner de Explorer-technologie weer zeven jaar gratis gebruiken. Noem mij kortom één reden waarom AOL binnenkort Netscape niet zou gaan dumpen.
Deze schikking is niet meer van belang voor de ‘browseroorlog’. Die was al beslecht. Waar het wel om gaat is dat Microsoft de steun van grote mediaconcerns als Time Warner nodig heeft om zijn digitale mediatechnologie op de kaart te zetten.
Resten twee vragen. Wat blijft er over van het open-broncodeproject Mozilla, waar AOL’s Netscape de belangrijkste sponsor is? En welke prikkel heeft Microsoft nu nog om Explorer te innoveren? Er is nu al bijna vier jaar niets meer aan gedaan, behalve lapmiddelen tegen beveiligingslekken.
Wat is ‘hot’ in de applicatiesector?
… integratie, al dertig jaar trouwens. Sinds bedrijven meer dan één computersysteem en één applicatie in huis kregen, is gegevensintegratie het ‘leitmotiv‘ geweest van opeenvolgende generaties applicatieontwikkelaars. Wat de it-industrie decennialang tot zo’n lucratieve bedrijfstak maakte, was dat innovatie altijd weer nieuwe problemen opwierp voordat de oude waren opgelost. Zo hou je werk. Dat geldt zeker voor de huidige marsroute richting ‘enterprise portals’ en ‘webdiensten’. Ditmaal gaat het om gegevens- en applicatie-integratie op een schaal die de bedrijfsmuren verre overstijgt. De lat wordt zo hoog gelegd, dat je de kritische roi-rapporten van clubs als de Gartner Group al kunt uittekenen. Het zal net zo gaan als met client/server-systemen, gegevenspakhuizen, erp- en crm-systemen: meer dan de helft van de implementaties zal niet aan de verwachtingen voldoen.
Wanneer is Bluetooth nu eens af?
… zegt u het maar. Ongeveer twintig procent van alle nieuwe auto’s die wereldwijd worden verkocht, bevat tegen 2007 ingebouwde Bluetooth-hardware, las ik in Computable. Maar werkt het dan, was het eerste wat bij me opkwam. Want als er één standaard maar nukken blijft vertonen, is het deze draadloze technologie wel. Het begon zo mooi: begin 1998 vormde een aantal ict-giganten onder leiding van Ericsson een consortium voor een nieuwe draadloze technologie, Bluetooth genaamd. Het ‘masterplan’, met industriebrede steun en patentvrije technologie, oogde voorbeeldig. De uitvoering leek een eitje, maar werd een lijdensweg. Toen de eerste grote publieke presentatie op de Cebit in 2001 in een compatibiliteitsdrama eindigde, leek een echec zelfs nabij. In 2002 leek alles toch nog op zijn plaats te vallen. De definitie van alle lagen van de standaard was echt klaar, en steeds meer fabrikanten startten met het inbouwen van Bluetooth-chips in telefoons, notebooks, handpalmcomputers en andere randapparatuur. Toen ook Microsoft zijn zegen gaf, leken alle problemen opgelost.
Niet dus: wie anno 2003 de telefoonwinkel binnenstapt om een Bluetooth-oortelefoon te kopen, krijgt er een lijstje bij met welke Bluetooth-mobieltjes hij werkt! Wie draadloze Bluetooth-muizen en toetsenborden van Microsoft koopt, krijgt er een usb-zender bij met de uitdrukkelijke opdracht voorgeïnstalleerde Bluetooth-apparatuur onklaar te maken en de bijbehorende software te verwijderen. Leuk als je net een dure notebook hebt gekocht. Is de idee van een standaard niet, dat die werkt met apparatuur van elke willekeurige fabrikant? Voor al deze problemen zijn begrijpelijke technische verklaringen, maar hallo zeg. Wanneer wordt dit kind eens volwassen? Ik zoek nog een vrijwilliger die deze vraag wil stellen op het Bluetooth World Congress van 17-19 juni in Amsterdam. Ik sla een jaartje over.< BR>
Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict-nieuws van de afgelopen week.