SCO houdt vol dat zijn omstreden zaak tegen het open source besturingssysteem Linux en Unix-leverancier IBM valide is. Novell stelt echter dat SCO geen grond heeft voor zijn aanklacht. Het heeft bijvoorbeeld de omstreden code-delen in Linux nog altijd niet geopenbaard.
|
Welles-nietes
De rel rond SCO’s claims neemt nu soap-achtige vormen aan. Novell verklaart namelijk dat er geen duidelijk bewijs is, zoals veel critici de afgelopen weken al hebben gesteld. SCO-president Darl McBride ontkent weer de mededeling van Novell-topman Jack Messman dat SCO de afgelopen maanden heeft geprobeerd de Unix-rechten in handen te krijgen.
"We hebben over het bestaande contract gepraat, maar er was nooit enige opmerking in de trant van ‘Wij willen de rechten van jullie kopen’. Het was voor ons heel duidelijk dat we die al hadden gekocht." Novell ziet dit duidelijk anders. McBride houdt vol dat SCO gerechtigd is zijn licentie op Unix te handhaven en behoeden tegen misbruik, zoals IBM zou hebben gepleegd.
Overigens is de plotselinge verklaring dat het bedrijf nog altijd de rechten op Unix bezit niet geheel belangeloos. Novell wil op termijn over naar de Linux-kernel. Het heeft in april op zijn Brainshare-bijeenkomst in Salt Lake City aangekondigd de toekomstige Netware versie 7 te baseren op zowel een Netware- als een Linux-kernel. Op termijn wil de softwareproducent de diensten die het bestempelt als het eigenlijke Netware laten draaien boven op de Linux-kern.
Linus Torvalds
Vorige week deden ook berichten de ronde dat SCO overweegt Linux-schepper Linus Torvalds aan te klagen wegens patentinbreuk. McBride heeft inmiddels laten weten dat de media de feiten hebben aangedikt en dat een aanklacht tegen Torvalds onwaarschijnlijk is. "We zien weinig reden waarom dat zou gebeuren. We proberen die route niet te nemen."
Critici wijzen erop dat SCO zelf schuldig is aan schending van de GPL (General Public License), die stelt dat open source software werkelijk open moet zijn. Linux valt onder die licentie en SCO leverde tot voor kort een eigen Linux-distributie, voorheen van Caldera. Het bedrijf heeft de distributie van zijn Linux-uitvoering eind vorige maand gestaakt, bijna twee maanden na het aanspannen van de rechtszaak tegen IBM. Volgens woordvoerders van de aanklager werd de Linux-levering voortgezet op basis van juridisch advies. De bedrijfsjuristen denken daar nu kennelijk anders over.
Financieel SCO onthulde vorige week zijn financiële cijfers over het tweede kwartaal, dat op 30 april afliep. De Unix- en Linux-leverancier boekte in die periode 4,5 miljoen dollar netto winst op 21,4 miljoen omzet. In hetzelfde kwartaal vorig jaar was dat nog 6,6 miljoen verlies op 15,5 miljoen omzet. In het eerste kwartaal van 2003 verloor SCO 724 duizend dollar op 13,5 miljoen omzet. Het dankt de nu geboekte winst deels aan de nieuw opgezette SCOsource-divisie, die licentierechten te gelde maakt. Deze groep genereerde 8,3 miljoen dollar omzet. De overige 13,1 miljoen kwam van de divisie besturingssystemen. Overigens is hierin niet het onbekende bedrag opgenomen dat Microsoft heeft betaald voor een Unix-licentie aangezien die overeenkomst in het lopende derde kwartaal is gesloten. |
Bruce Perens
Open source-voorvechter Bruce Perens doet dat vooralsnog niet: "We wisten wel dat SCO’s aanval op Linux gebaseerd was op een leugen, maar we hadden nooit gedacht dat het zo’n grote leugen zou zijn." Perens heeft zich al eerder kritisch uitgelaten over SCO’s rechtszaak tegen IBM en de claims tegen Linux in het algemeen.
"Het schokkende nieuws is dat Novell zijn intellectuele eigendom betreffende Unix niet heeft verkocht aan SCO. Er is een licentie verkocht om Unix te ontwikkelen, te verkopen en weer onder licentie te leveren. De Unix-auteursrechten en -patenten zijn in handen van Novell gebleven." De Netware-leverancier verwijst voor bewijzen naar de openbare bestanden van het Copyright Office van de Library of Congres en het Amerikaanse Patent Office.
Perens is zeer te spreken over Novells eerder al publiekelijk beleden en nu herhaalde steun voor Linux. "Novell wijst de beschuldigingen van plagiaat van de hand. Het management zegt dat het de ontwikkeling van de Linux-kernel, het GNU-systeem en andere Free Software niet in de weg wil staan. Novell bewijst de open source gemeenschap een grote dienst door een parasiet te vertrappen."
‘Gelogen’
De open source evangelist meent dat SCO er nu slecht voor staat. Hij acht de mogelijkheid reëel dat dit bedrijf nu doelwit wordt van rechtszaken. Een waarschijnlijke kandidaat hierbij is IBM, dat zijn verdediging kan versterken met een tegenaanklacht. SCO heeft volgens Perens gelogen tegen de eigen aandeelhouders, klanten en partners, en tegen het publiek en de 1500 bedrijven die het een brief heeft gestuurd over mogelijke aansprakelijkheid vanwege Linux-gebruik.
Onder de bedrogen partners zou ook Microsoft vallen, dat eind vorige maand stof deed opwaaien door een Unix-licentie bij SCO te kopen. De Windows-leverancier verklaarde dat dit van toepassing was op de Services for Unix-software. Die software is gebaseerd op Interix, dat Microsoft eind 1999 in handen kreeg met de overname van Softway Systems. Een saillant detail is dat die programmatuur deels open source is, en onder de strikt open GPL en iets coulantere Lgpl (Lesser GPL) valt.< BR>