Banken en andere financiële instellingen overwegen hun kernapplicaties over te zetten naar Linux. Het gaat om toepassingen die nu nog werken op besturingssystemen Unix en Windows.
De open source Unix-variant oefent de laatste maanden een grote aantrekkingskracht uit op de financiële instellingen, aldus Keith Saxton, directeur van IBM’s divisie voor financiële dienstverlening. "In 2002 vroegen ze zich af wat Linux was, dit jaar willen ze weten waar ze het moeten inzetten."
Namen van klanten, anders dan het aloude voorbeeld van Dresdner bank, wil Saxton niet noemen. "Ze zijn er echter allemaal mee bezig." Een ‘bewijs’ ziet hij in de toename van applicaties die nu ook voor Linux wordt geleverd. "Onafhankelijke softwarefabrikanten (isv’s) wordt steeds vaker gevraagd of het ook op Linux draait."
De banken en andere financiële dienstverleners staan onder grote druk om te bezuinigen. Linux bespaart ze een ‘wilde hoeveelheid kosten’, zegt IBM-Linuxverkoper Andy Cash: "Een doorsnee bankonderdeel werkt met honderden software-toepassingen, meestal toegesneden op een fabriekseigen Unix-variant."
Met het net ingerichte software-laboratorium wil Big Blue de instellingen helpen de toepassingen over te zetten. Proeven gaven volgens hem voldoende vertrouwen in het alternatieve besturingssysteem. "Ze komen hier nu een of twee toepassingen porten."
Het financiële hart van Londen probeert Linux te vatten in termen van opbrengst (return on investment, roi) en in overzichtskostenplaatjes (total cost of ownership, tco), aldus Clive Harris, voor IBM verantwoordelijk voor Linux en gridcomputer-toepassingen. "Linux werkt op het mainframe, Unix-machines en het Wintel-platform. Overal hetzelfde besturingssysteem, dat scheelt bergen onderhoudsgeld." Volgens Harris was de kostenbesparing voor Dresdner bank al voldoende argument om het porten van applicaties door IBM door te zetten. "Het leverde ze ettelijke miljoenen aan besparingen op. De kosten voor het Linux-project vielen hierbij in het niet."
En nu nog Office XP porten naar Linux,
en we zijn helemaal in kannen & kruiken…
Open source is de kracht van open wereld. Proprietery software is bezig om de open source te tegenhouden. Maar open is open , die kun je niet tegenhouden.
Op de korte termijn (2 a 3 jaar) zal Microsoft de dominante kracht blijven. Op de langere termijn zal Linux de markt overnemen. Microsoft zal gedwongen worden zijn producten naar Linux te porteren. Linux is de stabielere en meer betrouwbare partij, waar Microsoft elke paar jaar met een nieuwe lijn van producten komt (nu:.NET), en de wereld dwingt een volledig nieuw discours te leren, tegen hoge kosten. De techniek van Linux (UNIX!) is reeds meer dan 30 jaar beproeft, verbeterd, uitgekristalliseerd en dus efficient en goedkoop. Bovendien is Linux als systeem modulair en te configureren naar wens, waar de MS producten altijd ondoorzichtig blijven.
OpenOffice of StarOffice voldoet ook prima als office pakket
in 90/95% van de gevallen…