Over standaard internettechnieken hoeven aan patenthouders geen licentiegelden afgedragen te worden. Dit heeft het World Wide Web Consortium in een verdrag vastgelegd.
Het verdrag moet voorkomen dat patenten op onderdelen van de infrastructuur van het internet een blokkade vormen voor de ontwikkeling van het net.
De W3C-leden hebben lang gediscussieerd over het patentverdrag. Volgens de organisatie is over het onderwerp een recordaantal commentaren geleverd.
Het verdrag stelt ook regels op voor het type licentie dat voor internettechnieken gebruikt kan worden en schrijft voor op welke manier de technische specificaties daarvan bekend moet worden gemaakt. "Dit verdrag helpt W3C zich te concentreren op de kerntaak: het ontwikkelen van de beste technieken voor het Web", aldus Tim Berners-Lee, directeur van het consortium. In 1991 ontwikkelde hij Http en Html, onderdeel van de techniek waarmee browsers websites lezen.
Controversieel
Berners-Lee noemt het verdrag een van de meest complete pogingen om problemen rond patenten te omzeilen bij het vaststellen van standaarden. "De leden die bij de eerste tien jaar van het Web betrokken waren, besloten zakelijk dat zij, en de hele wereld, er het meeste voordeel bij zouden hebben als standaarden overal en zonder licentiegelden toegepast konden worden", aldus Berners-Lee, die stelt dat het verdrag deze opstelling nu vastlegt voor alle leden van het W3C.
Aan de werkgroep namen naast de bekende grote ict-bedrijven zoals HP, IBM en Oracle, ook bedrijven als Nokia en Reuters deel.
"Het werk was noodzakelijkerwijs een politiek controversieel onderwerp", stelt Berners-Lee. Veel kritiek kwam er uit de hoek van ‘open source’ ontwikkelaars. Zouden patenteigenaren hun recht op eisen voor het gebruik van internettechnieken, dan vreesden zij het einde van internet. Ook al lijkt bijvoorbeeld Linux-distributeur Red Hat blij met het verdrag, de kritiek op het W3C is nog niet verstomd. Het is volgens critici nog steeds mogelijk dat W3C-standaarden niet gebruikt kunnen worden door open source applicaties. Anderen vrezen dat bedrijven die toch licentiegelden willen ontvangen voor bijvoorbeeld webdiensten deze techniek niet melden bij het W3C, maar bij bijvoorbeeld Oasis (Organization for the advancement of structured information standards). Dit is een vergelijkbaar consortium dat zich inzet voor afspraken over (XML) data-uitwisseling over internet.< BR>