Het aantal fusies en overnames in de ict-branche is in 2002 dramatisch teruggelopen tot 950. In het topjaar 2000 waren er nog 2400 Europese ict-firma’s bij een bedrijfstransactie betrokkenen. Dit onthult Ernst & Young in het rapport ‘Merger & Acquisition Trends in the IT Market’.
|
Nederland vijfde
In 2002 vonden niet meer dan drie grote transacties met een waarde boven de één miljard dollar plaats, tegenover zeven in 2001. Met deze megadeals was zo’n twaalf miljard dollar gemoeid, wat gelijk staat aan ruim de helft van de totale transactiewaarde van de 950 ‘koop- en samenlevings’-overeenkomsten vorig jaar. Opmerkelijk is dat de twee grootste overeenkomsten – de overname van AOL Europe door AOL Time Warner en die van Debis Systemhaus door Deutsche Telekom – eigenlijk al eerder beklonken werden. De definitieve afronding vond evenwel pas vorig jaar plaats. Alleen nummer drie, waarbij Microsoft zich op de Europese erp-markt inkoopt door het Deense Navision in te lijven, is echt in 2002 gerealiseerd.
Uit het tweejaarlijks onderzoek van Ernst & Young blijkt verder dat de meeste overnames (266) in 2002 werden gepleegd door Britse bedrijven, gevolgd door Frankrijk, Duitsland en de Verenigde Staten. Finland neemt een knappe vijfde plek in. Nederland tekent met 34 acquisities voor een achtste plaats, achter Zweden en Italië, wat volgens Ernst & Young een magere positie is. Die kritiek is niet helemaal duidelijk, vooral omdat Nederland in 2001 ook al achtste stond met 59 overnames.
Winkelen
De onderzoekers wijzen nog op een opvallende geografische verschuiving. In tegenstelling tot 2000 en 2001 pleegden Amerikanen in 2002 op de Europese markt meer overnames dan Europese ondernemers op andere continenten. Europese ict-firma’s zijn door de koersval op de beurzen en de grotere economische crisis veel minder waard geworden en daardoor een aantrekkelijker overnameprooi. Ernst & Young voorspelt dat vooral Amerikaanse en Indiase bedrijven de komende jaren gaan shoppen in Europa.
De fusiethermometer wijst verder uit dat de meeste contracten uit de softwaresector vandaan komen (40 procent). Ict-diensten (29 procent) en internet (24 procent) volgen vlak na elkaar als tweede en derde. De hardware-industrie sluit met slechts 8 procent de rij.< BR>