Banken en andere financiële instellingen overwegen hun kernapplicaties over te zetten naar Linux. Het gaat om toepassingen die nu nog werken op besturingssystemen Unix en Windows. In Londen zette IBM voor een half miljoen dollar aan hardware klaar om de banken bij te staan.
Onzichtbaar Behalve de muur van hardware met veel knipperende groene ledjes konden de drie IBM-mannen niets laten zien in het nieuwe laboratorium van het IBM-kantoor in hartje Londen. Er zijn nog geen applicaties die kunnen worden omgebouwd, dus de machines zijn voorlopig werkeloos. Linux-techneuten waren er evenmin in het pand. "Die zitten bij de klant", vertelt directeur Keith Saxton. |
Namen van klanten, anders dan het aloude voorbeeld van Dresdner bank, wil Saxton niet noemen. "Ze zijn er echter allemaal mee bezig." Een ‘bewijs’ ziet hij in de toename van applicaties die nu ook voor Linux wordt geleverd. "Onafhankelijke softwarefabrikanten (isv’s) wordt steeds vaker gevraagd of het ook op Linux draait."
ROI en TCO
De banken en andere financiële dienstverleners staan onder grote druk om te bezuinigen. Linux bespaart ze een ‘wilde hoeveelheid kosten’, zegt IBM-Linuxverkoper Andy Cash: "Een doorsnee bankonderdeel werkt met honderden software-toepassingen, meestal toegesneden op een fabriekseigen Unix-variant."
Met het net ingerichte software-laboratorium wil Big Blue de instellingen helpen de toepassingen over te zetten. Proeven gaven volgens hem voldoende vertrouwen in het alternatieve besturingssysteem. "Ze komen hier nu een of twee toepassingen porten."
Het financiële hart van Londen probeert Linux te vatten in termen van opbrengst (return on investment, roi) en in overzichtskostenplaatjes (total cost of ownership, tco), aldus Clive Harris, voor IBM verantwoordelijk voor Linux en gridcomputer-toepassingen. "Linux werkt op het mainframe, Unix-machines en het Wintel-platform. Overal hetzelfde besturingssysteem, dat scheelt bergen onderhoudsgeld." Volgens Harris was de kostenbesparing voor Dresdner bank al voldoende argument om het porten van applicaties door IBM door te zetten. "Het leverde ze ettelijke miljoenen aan besparingen op. De kosten voor het Linux-project vielen hierbij in het niet."< BR>